I Džordž Kluni i Bred Pit izgubili opkladu: Ko je sve dobio Oskara?!


Na ovogodišnjoj dodeli Oskara, koja je održana u ranim jutarnjim časovima u Los Anđelesu, trijumfovao je film “The Artist”, osvojivši čak pet nagrada Američke filmske akademije.
Ovaj francuski crno-beli nemi film osvojio je Oskara za najbolji film, za najboljeg režisera Majkla Aznavikiusa, a Oskar za najbolju mušku ulogu otišao je u ruke glavnog glumca tog filma Žana Dužardjana, a dobio je nagrade i za najbolji kostim i muziku. “The Artist” je prvi nemi film nominovan za Oskara još od 1928. godine.

Inače, budući da je glavni glumac ovog filma dobio Oskara, nagrada je izmakla i Bredu Pitu i Džordžu Kluniju, koji su povodom svojih nominacija napravili opkladu – da je statuu dobio Pit, njegov kolega morao bi da čuva svih šestoro mališana koje Bred ima sa Anđelinom Džoli, a da je Oskar otišao u ruke Klunija, onda bi “gubitnik” morao da ga služi jedan dan kao mornar na njegovoj jahti!

Oskara za najbolju žensku ulogu – trećeg u karijeri – dobila je Meril Strip za ulogu u “The Iron Lady”.

Film Martina Skorsezea koji je imao najviše, čak 11 nominacija, “Hugo”, takođe je osvojio pet Oskara i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka, kao i vizuelne efekte.

Najbolji film van engleskog govornog područja je “A Separation” Asghara Farhadija. Oskar za najbolji dokumentarni film otišao je za “Undefeated”, delo TJ Martina, Dena Lindzija i Riča Midlmasa.
Kris Rok je dodelio nagradu za najbolji dugometražni animirani film Goru Verbinskom za “Rango”.

Oskara za epizodnu mušku ulogu dobio je 82-godišnji Kristofer Plamer za “Beginners”, kao najstariji glumac koji je ikada dobio ovo priznanje. Nagrada za sporednu žensku ulogu otišla je u ruke Oktavije Spenser za film “The Help”.

Rekorderka po nominacijama, čak 17, dobitnica tri Oskara u karijeri Meril Strip najavila je kratki film o dobitnicima počasnih Oskara i humanitarnih nagrada, Džejmsu Erlu Džonsu, Diku Smitu, Daglasu Tarnbulu i Opri Vinfri. Uz pesmu “What A Wonderful World” odata je počast preminulim filmadžijama u poslednjih godinu dana…

A ko je od poznatih ličnosti zablistao na crvenom tepihu, kao i čiji outfit nije bio baš “slavan”, pogledajte i prosudite sami!Foto: Oscar.go.com