7880

Juče je u Hotelu Metropol Palace održana, druga po redu, konferencija Baby Friendly u organizaciji magazina “Mama i Beba” i Color Press Group.

Konferenciju je otvorila prof. dr Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, a konferensije u daljem programu je bila Jelena Bačić Alimpić.

Photo 19.5.15. 12.09.34

Pokrajinska sekretarka je govorila o vantelesnoj oplodnji i o borbi, sve više parova, za potomstvo. Za početak konferencije poslala je jasnu poruku:

“Srbija spada u deset najstarijih država sveta. Broj porođaja se smanjio 44%. Svi bračni parovi danas imaju problem da dođu do rešenja svoje neplodnosti. Naša država daje dva pokušaja za vantelesnu oplodnju, što smatram da je malo. I za to treba da se borimo i moraju žene da dobiju besplatne pokušaje. Naš cilj je da se rodi jedno zdravo dete u pravo vreme.”

jelena bacic alimpic

U nastavku kroz panele i studije slučaja diskutovalo se i učilo o problemima sa kojima se parovi susreću prilikom planiranja porodice, kao i u trudnoći, porođaju, materinstvu i roditeljstvu uopšte.

Prisutni su imali priliku da čuju savete stručnjaka iz oblasti svih grana medicine poput ginekologije, akušerstva, pedijatrije, endokrinologije, psihologije i još mnogo drugih.

Najviše pažnje i polemike je izazvao panel posvećen diskusiji o vakcinaciji, za i protiv.

7618

 

Maja Volk, tv lice, muzičar i dramaturg, ispričala je svoje negativno iskustvo:

“Moje dete je imalo sedam meseci kada je primilo vakcinu, a kasnije se ispostavilo da je od iste ogluvelo. Ja sam snimala svoje dete audio i kako je kasnije potvrđeno, ona je do sedmog meseca sve perfektno čula. Kada je primila vakcinu imala je dugo tempeturu koju nismo mogli da skinemo i spržen joj je ušni živac. Te godine četvoro dece je u Beogradu ogluvelo zbog vakcine. Nisam kategorički protiv vakcine nego protiv zakona kojim su one obavezne”.

Sa druge strane dr pedijatrije Ljiljana Abramović Savić je objasnila stav lekara o vakcinama:

“Ja lično mislim da o ovoj temi nema sukobljavanja. Svi treba da budemo na strani dece jer im svim želimo najbolje. Mislim da su polemike rezultat slabih informacija i prave informacije ne izlaze na površinu. U prošlosti su nam se dešavale epidemije koje su odnele živote dece koja nisu bila vakcinisana, a sa druge strane broj komplikacija se sa razvojem vakcina smanjivao kod vakcinisane dece”.

7748

Najmađi učesnici konferencije su bili iz Fonda “Deca deci” i Dečje filharmonije, koji su se kroz muzičke nastupe predstavili i najavili svoj koncert na Kolarcu, zakazan za 29.maj.

Pored brojnih doktora i stručnjaka konferenciji su prisustvovale i voditeljka Sanja Radan, Maja Volk, Nataša Vukoje, Roksanda Babić, Aida Đedović, Jelena Gajšek, Danijela Mladenović i mnogi drugi.

Partneri konferencije su Loreal Mixa, Genoma, Laguna, Humana, Voda Jana, Lilly i Lindex.

Mirko Tabašević