DSC_2339

Veoma brzo proteklo je još jedno nedeljno druženje s domaćicama- redovnim čitateljkama magazina „Pošalji recept“ i „Bakina kujna“ , ženama velikog srca koja svoja kulinarska umeća promovišu isključivo u humanitarne srhe. Za mesec oktobar one su dobile zadatak da naprave pite s mesom i da ih izlože, tradicionalno, u restoranu „Fontana“.

Raznih oblika, ukrašene krastavcima, maslinama, povrćem i voćem, originalne, nesvakidašnje, drugačije, sočne, meke, tvrđe pite, njih 25, mamile su poglede žirija koji je nestrpljivo čekao da ih oproba i oceni, ni ne sluteći da je njihov izazov zaista težak.

DSC_2293

U žiriju su se našli voditeljka Nataša Ilić, vlasnik restorana „Niško sokače“ Srđan Stojanović, pomoćnica urednice kulinarskih izdanja Dobrila Strajnić Rajkov, a od nedavno se u žiriju nalazi i po jedna takmičarka koja se nasumično bira izvlačenjem broja iz korpe, a koja, pritom, automatski bude diskvalifikovana iz takmičenja. Ovoga puta, na tom mestu našla se Svetlana Ivić, koja je zajedno sa ostalim članovima žirija uživala isprobavajući širok izbor pita, nakon čega su ocenili najbolje.

DSC_2328

Prvu nagradu, „MAXI“ vaučer u iznosu od 10.000 dinara, kao i titulu „MAXI domaćice“ meseca oktobra ponela je takmičarka koja prvi put učestvuje – Radoslava Dabić.

Druga nagrada, sedmodnevno putovanje za dve osobe u vilu „Jana“ na Kopaonik, poklon agencije „Jolly tours“ otipla je u ruke Aleksandre Rogelj, koja će na put povesti supruga.

Treću nagrada, vaučer u iznosu od 5.000 dinara izdavačke kuće „Prometej“, za izbor knjiga po sopstvenoj želji, dobila je Marija Budinski.

DSC_2359

Odmah pošto su nagrade podeljene, žiri je punog stomaka, sa našom ekipom, posetio štićenike doma za decu u Veterniku, obradovavši ih ne samo pitama s mesom, nego i magazinima „Color press grupe“ i CD izdanjima „City records“.

DSC_2303

Pobednica Radoslava Dabić podelila je sa nama svoj pobednički recept: 

Piramida sa mesom
24 kore (tanke)
700 gr mesa
200 gr šampinjona
600 gr praziluka
4 jajeta
So, biber, vegeta, kisela voda

– Ispržiti praziluk na malo ulja, dodati meso pa dalje dinstati. Posoliti, pobiberiti i dodati šampinjone. Ostaiti da se ohladi.
Umutiti jaja sa tri kašike ulja, uzeti tri kore i svaku tanko namazati umućenim jajima i uljem. Tada uzimati po dve kore i opet svaku mazati jajima i uljem i na kraj rolata stavljati po dve kašike napravljenog fila. Umutiti i ređati rolate na one prve tri pripremljene kore. Napraviti ukupno takvih deset rolata. Potom složiti četiri rolata i sve tanko premazati jajima i uljem pa na to dodati tri tri rolata, pa dva, pa na kraju i poslednji, tako da se dobije izgled piramide. Donjim korama umotati sve rolate, a potom piramidu odgore prekriti još jednom korom. Ponovo sve premazati jajima i uljem i posuti susasom. Nakon toga iseći piramidu na parčad, au sve napravljene proreze sipati malo kisele vode i ubaciti u ugrejanu pećnicu.

DSC_2276

Podsećamo vas da su od prethodnog meseca domaćice proširile akciju i na jug Srbije, gde će se takmičiti i žene iz Niša.

Ukoliko želite da budete deo ovog dugogodišnjeg humanitarnog događaja, da se družite sa ostalim domaćicama i razmenjujete recepte, ili ste jednostavno humani i umete da kuhinjskim veštinama širite empatiju, čitajte kulinarska izdanja „Color press grupe“ i prijavite se za učešće!

Autor: Nikea Vučetić, Life Content
Foto: Mladen Sekulić, Life Content