IMG_9663

Hladne novembarske nedelje ekipa „MAXI domaćica meseca“ uputila se za Nišku banju, gde se odnedavno odvija istoimena humanitarna akcija.

Pored humane strane, neizostavna je pomalo napeta atmosfera, protkana družbom, neizvesna zbog zadatog domaćeg zadatka Nišlijkama – da naprave najbolju baklavu koja će fascinirati žiri.

A u sastavu istog našli su se: Emilija Ilić, defektolog škole „14. Oktobar“ čijim đacima su poklonjene baklave, Lidija Stojanović, vlasnica restorana „Kafanče banjče“ u kom je organizovan izbor za domaćicu meseca novembra, Sandra Stanković i Maja Stanković, novinarke „Belle Amie“ televizije u Nišu, i jedini muškarac među damama, Dragan Aranđelović, predsednik komisije za kulturu opštine Medijana.

Dok su domaćice-učesnice, što mlade, što vremešne, uživale u restoranu uz kaficu i meze, za to vreme žiri se sladio njihovim baklavama, degustirajući čak 26 vrsta! Ipak, uspeli su da odaberu tri najbolje koje su kućama ponele vredne nagrade.

Treću nagradu, koju dodeljuje izdavačka kuća „Prometej“, vaučer u iznosu od 5.000 dinara, otišla je u ruke Saneli Mihajlović.
„Jolly tours“ poklanja sedmodnevni aranžman na Kopaoniku za dve osobe u vili „Jana“, a žiri je odlučio da je dodeli Violeti Cvetanović.

Prva nagrada koju daruje „MAXI“, a u pitanju je vaučer u iznosu od 10.000 dinara za kupovinu u „MAXI“ supermarketima, kao i titulu ovomesečne „MAXI domaćice meseca“ pripala je Danijeli Veljković, koja je za čitaoce portala podelila od srca svoj recept!

Ovu akciju upriličile su i gošće iz Zlakusa, kraj Užica, aktiv žena „Zlakušanke“, kojima je cilj promovisanje dobre volje, velikog srca, skretanje pažnje na pomoć onima kojima je to neophodno, a koje se između ostalog bave i negovanjem starih zanata kao što je izrada posuđa.

Pored zadatih baklava, ove neumorne žene, njih osam, donele su u Nišku banju torte, garderobu, hranu i obuću učenicima škole za osnovno i srednje obrazovanje „14. Oktobar“, sa sedištem u Nišu.

Nagrađene Nišlijke nisu skrivale sreću i osmeh s lica, a ostalim učesnicama dodeljeni su magazini, izdanja „Color Press Grupe“.

Očekujte nas u Novom Sadu već sledeće nedelje!

Pobednički recept:

BAKLAVA SA SUSAMOM
200gr susama
50gr margarina
250gr kristal šećera
250gr kora za baklavu
Vanilin šećer
3 kašike mleka
Pola kašikice praška za pecivo

Za preliv: 500gr šećera, 1 vanila, malo vode, 2-3 kriške limuna

Karamelizovati šečer, dodati susam, promešati. Izliti masu da se ohladi. Ohlađenu masu samleti u nju i dodati vanil šećer. Stavljati tri kore jednu preko druge, a između ih premazati otopljenim margarinom, mlekom u kome je dodat prašak za pecivo. Preko poslednje naneti nadev i urolati. Skuvati preliv i preliti ohlađene baklave ohlađenim prelivom.

IMG_9546

IMG_9547

IMG_9548

IMG_9549

IMG_9550

IMG_9551

IMG_9552

IMG_9572

 

IMG_9577

IMG_9605

IMG_9607

IMG_9618

IMG_9620

IMG_9621

IMG_9622

IMG_9623

IMG_9624

IMG_9631

 

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

IMG_9634

IMG_9638

IMG_9643

IMG_9648

IMG_9649

IMG_9650

 

Autor: Nikea Vučetić, Life Content
Foto: Mirko Todorović, Life Content