nsl5

 

Ovim je zavšen prvi Gastro Day, koji je održan u Zaječaru. Vidimo se u Novom Pazaru na sledećem Gastro Day-u.

DSC_2421

Za kraj konferencije izvučen je dobitnik nagradnog putovanja, 7 dana na Kopaoniku, koju dodeljuje Jolly Kop. Putovanje je dobila Jelena Zečević.

DSC_2411

DSC_2413

17:54

Na pitanje Roberta Čobana šta je glavni problem srpskog tržišta vina, sad kad je to tržište uznapredovalo, a ne vidimo ta vina u restoranima… Brkić je rekao da je problem marketing, kao i ljudi koji vode ugostiteljske objekte, jer se ne sećaju vremena kada se sva oprema za vino kupovala, a sada se sav materijal dobija od vinarije. ” Aktuelna statistika kaže da u Srbiji ima 267 registrovanih vinara i njima treba dati šansu, jer oni ne mogu da idu na sve međunarodne sajmove”, kaže Brkić

DSC_2406

17:50

Ljubinka O’Connor: “Slažem se da se ne treba držati pravila. Probajte vino iste večeri sa različitom hranom. I svaki put imaće drugi ukus. A, treba da budete  i dobro raspoloženi.”

DSC_2402

17:45

Zdravko Brkić: “Nemojte nikada sipati vodu u vino. Mešajte ga, ali neka bude u različitim čašama.”

DSC_2404

17:30

Zdravko Brkić: “Moje preporuke su jednostavne. Blaga hrana ide sa blagim vinima. Ali, na vama je izbor. Nemojte nikad da dozvolite da vam neko drugi nameće izbor. Bitno je istraživanje, što više stvari probate, poznavaćete više ukusa”

DSC_2394

Zdravko Brkić: “Imamo čime da se hvalimo. Gde god da sam putovao nosio sam flaše srpskog vina. Srpska vina dobijaju ozbiljne međunarodne nagrade. Mediji dajte više mesta srpskim vinarima. ”

DSC_2408

17:26

Zdravko Brkić: “Na temu “sljubljivanja” hrane i vina ili uparivanju, ona podrazumeva jednostavnu stvar. Da stvorimo savršenu harmoniju na nepcu onog što je u čaši i onog što je na tanjiru. Nije lepo pričati o zbirkama rešenih zadataka, jer svi imamo subjektivan osećaj. Užasno mi idu  na živce oni koji elitizuju vina. Vina pripadaju narodi. Dobrodošli u zemlju u kojoj sve vino gaji preko 1000 godina. Prvo se na Fruškoj Gori gajilo vino, pa onda u Italiju. I tu je ključna stvar, lokalna hrana sa lokalnim vinom.”

DSC_2399

17:23

Ivan Ivanović: “Mi smo mala, porodična vinarija, tradicionalna proizvodnja. To su francuske sorte, uz autohtone sorte. Ovde ćemo probati vino bahus.”

DSC_2397

17:17

Ljubinka O’Connor: “Imamo vinariju koja je mlada, interesantno je da je ovo Jamie day, a vlasnik vinarije je moj suprug koji je iz Engleske. Obišli smo Rajac, jeli lepu i zdravu hranu i sve nas je to ponelo.”

DSC_2395

Tamara Popović: “Pozdravljam vas isped vinarije Kiš, mi smo mala vinarija, porodična. Mi smo šesta generacija koja se time bavi. Trudimo se da od grožđa sa Fruške Gore napravimo vino. Sve što smo naučili je preneto sa kolena na koleno. Bitan nam je kvalitet, ne kvantitet i nećemo ići u industrijsku proizvodnju. Probaćete autohtonu vrstu vina. U pitanju je graševina ili grašac beli.”

DSC_2392

17:07

Sledi panel “La Traviata 2015. / Panel najboljih vinara regiona + degustacija
Moderator je Ljubica Radan, a učestvuju Ivan Ivanović – Vinarija Ivanović; Ljubinka O`Connor – Vinarija Raj; Tamara Popović – Vinarija Kiš; Miroslav Floričelović – Udruženje vinara Negotin; Zdravko Brkić, Beograd

16:59

Duška Jovanić je rekla da je ukrala ideju, ali da bi odličan naziv za susrete bio Gastro i jedinstvo i da bi gospodin Mlakar bio pravi ambasador

Na pitanje iz publike zašto voli da dođe u Srbiju rekao je da nema razloga da ne voli, da se uvek dobro oseća ovde

Robert Čoban je podelio poslovno iskustvo sa Oliverom Mlakarom, pohvalivši njegovu profesionalnost i odgovornost. I kako kaže, pošto dugo nije bio u Srbiji pitao je samo da li treba viza. Mlakar se zahvalio i rekao da se nada ponovnom susretu.

16:51

Proveren recept i trik Mlakar je podelio sa publikom, kako se kuvaju hrenovke a da ne puknu. Mlakar je rekao: “Izvade se pre nego što puknu”

DSC_2366

Oliver Mlakar: “Podravka mi se odužila tako što sam pred kraj napravio neke kulinarske emisije za neke druge televizije, i onda su mi rekli “zbogom”. “Ostani kod kuće””

16:45

Oliver Mlakar: “Ja sam imao tačan zadatak. Nisam mogao da pitam nešto okolo ili da improvizujem. To se seklo u montaži. Sve je bilo precizno napravljeno, dobijali smo scenario. Za vreme kuvanja se nije moglo napisati šta reći.”

DSC_2358

16:41

Oliver Mlakar: “Volim mediteransku kuhinju i to najviše jedem. Sa dosta maslinovog ulja. Najviše volim srdelu, ona ima pravi miris mora. Ali, nije mi ni jagnjetina strana”

Oliver Mlakar: “Kod mojih mesara sam dobijao lepše parče mesa ili kilogram šampinjona. Takve protekcije sam imao”

16:37

Oliver Mlakar: “Tako neuspelo da se ne bi moglo prikazati, nikad nije bilo. Ali, nisu se prikazivali pehovi, takva su vremena bila”

Oliver Mlakar: “Glas mi je prepoznatljiv. Jutros mi je na čekiranju pre aviona službenica rekla, nisam vas prepoznala po izgledu, već kad sam čula glas”

16:35

Oliver Mlakar: “Ja jako malo gledam televiziju, ali kad naletim na neku emisiju o hrani odgledam. Zanima te, ta hrana i priprema, to je veliko umeće. Mnogo sam radio sa Karapandžom i shvatio sam da je to prava umetnost i mislim da svaka domaćica i kuvari mogu iz tih emisija nešto naučiti”

DSC_2348

DSC_2350

16:30

Oliver Mlakar: “Teško da sam zapamtio neki recept. Ja sam tamo malo smetao i gledao šta Karapandža radi i vodio sam računa o voditeljskom delu posla. Nas dvojica smo ostali dobri prijatelji”

Oliver Mlakar: “I ja se pitam kako su mi verovali gledaoci iako nisam izgledao kao gurman. To je bila prva emisija takve vrste na televiziji, bila je jako gledana, nudila je ideju. Tada sam ja odlazio na pijacu i uvek bi pitali koliko ste stavili začina. Odgovor je “dovoljno”

tvit 20

16:27

Oliver Mlakar: “Svašta se dešavalo iza scene. Ponavljali smo, rezali, pa smo ga pogrešno montirali. Meni se više sviđaju današnje emisije što imaju sto sastojaka, prava domaća atmosfera. Mi smo tamo sve složiti u pet minuta, sve je moralo biti čisto i lepo postavljeno.”

Oliver Mlakar: “Jedino što mi smeta je što je toliko godina prošlo, činilo mi se kao da je bilo juče, a nije. Radili smo te stvari srcem i ljubavlju. To bi svako mogao poželeti”

DSC_2294

 

DSC_2305

16:22

Sledi izlaganje Olivera Mlakara, voditelj kultne emisije iz ’70. i ’80. “Male tajne velikih majstora kuhinje”:  Ali nekih stvari ima… Moderator je Duška Jovanić

U pauzi za kafu zaječarske domaćice poslužile su kolače

DSC_2330

DSC_2337

DSC_2338

DSC_2317

DSC_2320

DSC_2322

DSC_2325

DSC_2327

16.00

Zoran Stamenković, direktor centra za kulturu i turizam grada Zaječara pozdravio je publiku i prisutne goste i predstavio sve lepote i znamenitosti ovog grada. Kao jednu od najznačajnijih lokaliteta i znamenitosti Zaječara, Stamenković je predstavio arheološko nalazište mermernu skulpturu Felix Romulijana u Gamzigradu, te i Narodni muzej u centru grada gde se mogu videti razni eksponazi iz ovog kraja.

DSC_2343

Takođe, tu su i razni manastiri i HE “Gamzigrad” jedna od nasjtarijih kod hidroelektrana kod nas. Kao najpoznatije Zaječarce Stamenković je naveo Nikolu Pašića, Hajduk Veljka i Zorana Radmilovića. Pored svega, prisutne goste Zoran je pozvao i da posete čuvenu Zaječarsku gitarijadu koju iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista.

tvit 18

15:40

Živorad Jeremić: Nakon branja bilje je potrebno pravilno osušiti na svežem vazduhu i u hladu, nikako na sunci jer će se onda presušiti. Potom se osušeno bilje pakuje u papirnatu oblogu. Da li je bilje pravilno osušeno otkriće nam njegova boja koja mora ostati nepromenjena u odnosu na boju koja je bila dok je cvet ili list bio svež.

tvit 19

15:35

Živorad Jeremić: Naše udruženje ljubitelja prirode “Melisa” vrši edukaciju mladih sa ciljem buđenja ljubavi prema prirodi. “Lekovito bilje može biti lek, ali i otrov, zavisi u čijim rukama se nalazi”, tvrdio je Tucakov. Mi u udruženju propagiramo ručnu berbu bilja sa nožem ili makazama, isključivo na mestima van grada, prilikom čega se uzima samo onaj deo koji se upotrebljava dok se ostatak biljke ne oštećuje i nastavlja da se razvija u prirodi. Osnovno herba pravilo jeste da se bere samo gornja trećina biljke, nikako cela biljka. Međutim, mnogi se toga ne pridržavaju i oštećuju našu okolinu.

tvit 17

15:30

Živorad Jeremić: Akademik Jovan Tucakov napravio je ozbiljnu studiju o lekovitim biljkama, tako što je obilazio razne krajeve i pravio popis svih lekovitih biljaka, kao i za šta se one preporučuju, te i na koji način seupotrebljavaju. U Opštini Knjaževac on je otvorio prvo preduzeće za otkup i preradu lekovitog bilja. Travar Borko iz Svrljiga je sve svoje znanje preneo na Jovana Tucakova, a on ga je zaposlio u svom preduzeću kao saradnika na terenu gde se bilje sakuplja.

tvit 16

15:25

Živorad Jeremić: Samonikle biljke su izuzetno korisne za prevenciju raznih bolesti jer sadrže razne minerale i vitamine. Naš narod ima i mitsko verovanje u vezi sa određenim biljkama, u skladu sa kojima sprovodi i razne običaje. Na primer za raskolnik važi verovanje da nošenje amajlije napravljene od korena ove biljke može da nas zaštiti i da nam pomogne da nas nedaće zaobiđu.

Lekovito bilje je potrebno brati van grada gde nema zagađenja. Izuzetno lekovite biljke su maslačak, bela rada, bokvica (muška i ženska), hoću-neću (devojačka trava, pastirska torbica), raskolnik, čuvarkuća…

DSC_2311

15:20

Živorad Jeremić: Jedan od neophodnih uslova za psihički i fizički razvoj organizma jeste pravilna ishrana, koja podrazumeva optimalnu količinu i raznovrsnost ishrane. U svetu danas sve više jačaju pokreti za povratak čoveka prirodi i zdravijem i prirodnijem načinu života. Svi narodi sveta, a pogotovo stanovništvo ovog dela Srbije ima dugu tradiciju upotrebe samoniklog divljeg bilja, kako jestivog, tako i lekovitog.

15:16

Živorad Jeremić, profesor biologije govori o Hrani kao lek: Narodna verovanja u biljke, začine ili određene vrste hrane koje pomažu u prevenciji ili lečenju bolesti.

tvit 11

DSC_2237

15:09

Robert Čoban pitao je Kortina kako se ponašaju domaći gosti, a kako gosti iz regiona, stranci u Skadarliji, a Đorđe je rekao da nema mnogo razlike, naši ljudi imaju bolju komunikaciju sa muzičarima, Slovenci, Hrvati i Makedonci pamte onu staru jugoslovensku muziku.

tvit 13 tvit 14

15:02

Žarko Jokanović: “Postoji nešto samo u mom užičkom kraju,  kalorijska bomba. To je komplet lepinja. Granica je onesvešćivanje. Morate da probate, to je fenomenalno.”

Milica Milša: “U Novom Sadu na studijama svi smo odrastali na novosadskom bureku, najbolji je. Ono što me sada mami je neka francuska pekara i kroasani.”

Ivan Golušin: “Moj porok je burek”

15:00

Vesna Da Vinča: “Treba se kretati ka sirovoj hrani. A ta brza hrana nije loša zbog toga što se brzo pravi, već zbog kvaliteta i GMO. To je marketinški trik. Ja se protivim GMO i tu nema dileme. Jedini porok mi je hleb, bez toga teško mogu”

 

14:51

Jelena Bačić Alimpić: “Nedavno sam otkrila, otišla sam na pijacu i kod jedne žene sam videla nešto slično blitvi, žena kaže raštan. Ja sam od toga napravila i od njega sam napravila sarmice. To je hercegovačko jelo. Toliko je ukusno.”

Jelena Bačić Alimpić je pisala Đorđa Kortina šta bi u svom restoranu preporučio gostima: “To je nacionalni restoran i morate ražnjići pileći i ćureći koji stoje u jednom specijalnom sosu, to je recept koji sam doneo iz Pariza”

DSC_2192

14:45

Vesna Da Vinča: “Meksička salata. To je jedino jelo mojih tetaka i baka koje sam uspela da napravim. Sreća je zahvalnost i treba da budemo srećni što imamo priliku da uživamo u dobrim jelima. ”

Žarko Jokanović: “Pijani imam, time sam trenutno opterećen, volim da punim punjeni crni luk, piletina u sosu od pomorandže, spoj nespojivog. Bitno je da na kraju bude ukusno, ne poštujem pravila. Renovirao sam kuhinju i sve mi je poslagano na dohvat ruke. ”

tvit 10 tvit 8 (1)

14:39

Milica Milša: “Ne volim masno i slano, volim ljuto. I volim kolače. To je moj porok”

tvit 12

14:34

Vesna Da Vinča: “U prvom braku sam imala ogromnu kuhinju, u drugom već pola, sada sam sama i kuhinja mi je sada u ormanu. Ranije sam volela meso, ali sve vreme sam ostavljala, ali sam na putu da ostavim meso.”

Žarko Jokanović: “Ja mislim da je bolje biti debeo i zadovoljan nego mršav i nervozan. Čemu onda život. Čuli ste da je seks precenjen, a nikada niste čuli da je hrana precenjena. Bio sam par puta na dijetama i to je horor, to je strašno. Jedina je bila uspešna hrono dijeta i smršao sam 20 kg”

DSC_2180

Ivan Golušin: “Volim da jedem, nezdravo, čokolade, slatko i sve što je testo. Ne lepi se, zato što redovno vežbam. Ne bih mogao da gladujem kao Vesna”

Jelena Bačić Alimpić: “Ja se ne bih lišavala hrane, ali mislim da je to na višem i duhovnom nivou. Obožavam da jedem.”

Đorđe Kortina: “Obično jedem pola ili tri četvrtine porcije nego ostali ljudi i najviše sam pola dana gladan.

DSC_2195

 

14:28

Vesna Da Vinča: “Nema zdrave budućnosti i zdravog života bez redovnog gladovanja. Volim da pojedem, ali redovno gladujem i mislim da je to obavezno.”

DSC_2176

Vesna Da Vinča: “Bila sam hendikepirana, jer su u mojoj kući kuvale moja mama i moje tetke, koje su bile fenomenalne kuvarice. Ono što one znaju da kuvaju, nažalost, otiće sa njima.”

Ivan Golušin: “Više volim da jedem, nego da kuvam. Uvek sam dobar gost i vrlo malo stvari ne jedem, a i to što ne volim pojedem. Znam da pravim pite, to je ono što ne mora da se stoji pored šporeta. Ima ko da mi kuva.”

DSC_2186

DSC_2184

14:20

Milica Milša: “Ne mešamo se jedno drugom u kuhinji i recepte. Mislim da Žarko bolje kuva, to će vam reći i moja mama. Kod njega je ukusnije zato što on to kuva satima, a ja to brzo, jer moram negde idem. Mene je Žarko osvojio kuhinjom i kada je pozvao mene i moju kumu na večeru spremio je 15 jela”

Žarko Jokanović: “Kuhinja ide bolje Milici nego meni, ja sam i kuvač i jedač. Volim da u kuhinji budem revolucioniram.”

DSC_2189

14:17

Jelena Bačić Alimpić: “Moja deca su navikla na moju kuhinju i kad nešto naručimo iz restorana to je problem. Moja kuhinja je mešavina više kuhinja. A najbolje spremam ribu na dalmatinski način i volim da je spremam. Ne volim i ne uživam u spremanju kolača. I volim da mesim, ali ne slatko, nego slano.”

DSC_2200

DSC_2201

14:14

Počinje anel br. 4 “Gastro-terapija”: Poznate ličnosti kojima je kuvanje hobi
Moderator je Nataša Ilić. Učestvuju Jelena Bačić Alimpić; Vesna Da Vinča; Ivan Golušin; Đorđe Kortina; Milica Milša; Žarko Jokanović

U toku je pauza za ručak, pa panel broj 4: “Gastro-terapija“: Poznate ličnosti kojima je kuvanje hobi. Ručak su pripremile lokalne domaćice, a svi gosti su uživali u specijalitetima ovog kraja.

DSC_2139

DSC_2143

DSC_2145

DSC_2147

DSC_2151

DSC_2127

DSC_2129

DSC_2132

DSC_2136

13:20 

Sava Vukojev: “Pivo je niskokaloričnu, upoređuju ga sa ceđenim sokom od pomorandže. Pa, možete pre podne piti sok od pomorandže, a posle podne pivo. Putinu smo uz pivo služili but od divlje svinje i šapu od medveda.”

DSC_2117

DSC_2096

DSC_2108

DSC_2112

Sava Vukojev: “Rusi na primer piju vodku i “zapivaju” pivom. “tvit 6 (1)

13:10

Sava Vukojev: “Zaječarska pivara ima dugu tradiciju, osnovana je 1875. godine, 1895. godine su počeli industrijsku proizvodnju pivu. Ono što je najbitnije voda je ekološki čista, hmelj daje gorkast ukus, kvasac je veoma bitan, a pri jedenju i pijenju moraju sva čula da učestvuju. Kombinovanje hrane i pića je od izuzetnog značaja. Pivo se najbolje slaže sa govedinom, piletinom, sa škampima. Dve čaše piva preporučuju muškarcima, a ženama jednu čašu dnevno.”

13:00

Sava Vukojev ispričaće nešto o slaganju hrane i piva, u ovom kraju podrazumeva se to je “Zaječarsko pivo“.

 

tvit 4 (1)

 

tvit 5 (1)

12:58

Na pitanje Roberta Čobana da li na večerama i ručkovima ljudi umeju da se ponašaju shodno atmosferi, Sava Vukojev je rekao da se u rezidenciji Josipa Broza Tita uvek pazilo na bonton za stolom. “Kuvari nisu znali da postoji kamera u kuhinji i čim je mala greška, ostaju bez posla, jer se mnogo vodilo računa o protokolu. Naravno on je zavisio od ambijenta. Svaka dama u svom domaćinstvu terba da vodi računa o bontonu i protokolu za stolom.”

12:47

Jovan Nikolić: “Svi imaju stereotipe o molekularnoj kuhinji. Nisu hemikalije, nije ništa iz laboratorije. Sve je na biljnoj bazi, dobija se na jednostavan način. Na primer od malina napravimo sferu, kao kad skuvamo jaje, a iz njega curi žumance, zatim providnu palačinku od meda.”

tvit 9 (1)

12:43

Na pitanje moderatorke čime bi nahranio Aleksandra Vučića, Sava Vukojev je rekao: “Nahranio bih ga nekom laganom hranom, poput salatom, italijanskim pastama. Mislim da bi mu to odgovaralo.”

DSC_1916

12:40

Nenad Todorović: “U Kazahstanu se jede hrana slična ruskoj. Jedu mnogo mesa, a posebno konjsko i tradicionalno jelo jedu sa pet prstiju. Meso se čuva u podrumima, to je način zamrzavanja. A sve što je ostalo od mesa kuva se u kazanu cele noći i spremaju se trake kao lazanje i kuvaju se u toj vodi gde se kuvalo meso. Služe ih na drvenim ovalima i jedu sa pet prstiju.”

12:35

Momčilo Moma Dašić: “Gadafi je insistirao na tradicionalnoj kuhinji. Ali, ja sam mu kuvao i naša jela. Na primer sarme. Voleo je pompezna imena koja se daju hrani. Kao kus kus

DSC_2082

12:28

Sava Vukojev: “Probao sam špagete Sofije Loren, koje je ona spremala Titu i nakon toga je ostala trudna, tako kažu. ”

12:25

Jovan Nikolić: “Niko neće da se bavi kuvanjem ispočetka, da guli krompir i secka luk”

Jovan Nikolić: “Za prvaka Balkana nema specijalan recept, moraš samo da voliš. To je bio Gastro fest u Beogradu, takmičile su se razne generacije. Osvojio sam nagradu praveći pastu i njih volim najviše na svetu, u to me je uveo otac i obožavam italijansku kuhinju. Kad sam napravio prve špagete bio sam šesti razred osnovne škole.”

DSC_2070

12:20

Mića Nikolić: “Treba dočarati tradicionalnu atmosferu strancima.”

Mića Nikolić: “Ja sam samo dobar organizator, nisam kuvar. Treba ugostiti ljude i čuvati tradiciju. Ali to je za turizam, to nije za restorane. Restorani moraju da imaju raznovrsnu ponudu. Budućnost naših restorana nije u našim domaćim stvarima, ali moraju da budu organizovane drugačije, jer je ovo 21.vek”

DSC_2074

12:18

Nenad Todorović: “Kuvam u svojoj piceriji srcem. Pica je u Zaječar došla davno, a prva je pečena na drvima. I dan danas mislim da se najbolja pica pravi u Zaječaru, a možda i najbolja u bivšoj Jugoslaviji. Sve više se okrećemo zdravoj hrani, Zaječar generalno.”

DSC_2076

12:15

Sava Vukojev: “Bele rukavice su moj imidž, jer sam služio kraljeve, političare, elitu. Tito je voleo jaka, masna jela, sa mnogo kalorija i mnogo testa i uvek mi je govorio da ga moja kuhinja podseća na kuhinju njegove mame. Tito bi živeo duže da me je slušao, jer jeo mnogo slatku i masnu hranu.

DSC_2072

12:10

Sava Vukojev: “Kavijar je kultna hrana ruske elite i kad god su Putin i njegovi saradnici primali goste služili su kavijar. Ja sam uveo jednu inovaciju tako što sam napunio jaja prepelice crvenim i crnim kavijarom i Putin i njegova supruga su bili oduševljeni. Putin je uglavnom nudio svoje goste ruskim specijalitetima. Tonija Blera nije odveo u Kremlj već na pivo i kolenicu”

DSC_2079

12:04

Momčilo Moma Dašić: “Treba praviti glamur od hrane, kao Francuzi od kavijara. Napraviti raznovrsnu kuhinju i zadovoljiti sve ukuse.  “Kuvari su umetnici koji od sastojaka naprave nešto nakon čega nastane zadovoljstvo i sreća”, to je citat Slobodana Markovića, novinara, koja je veoma tačna”

Momčilo Moma Dašić: “Našu hranu treba promovisati i napraviti brend. Pričajmo o koprivi, zelju, lekovitom bilju. Možete naći koprivu koja je mlada, zelje, pečurke, puževe, bobičasto voće, sve treba iskoristiti i brati u pravo vreme, staviti u kese i u zamrzivač ili sušiti.”

DSC_2067

12:00

Počinje drugi panel “Gastro-geografija” – Panel vlasnika restorana iz regiona i gostiju iz drugih gradova. Moderator je Duška Jovanić, a učestvuju Jovan Nikolić, prvak Balkana u kuvanju, Sava Vukojev Titov kuvar, Mića Nikolić “Sokače”, Nenad TodorovićMomčilo Moma Dašić

11:53

U pauzi su gosti mogli da vide i umetnost na bundevi Aleksandra Keljanovića iz Vrnjačke banje, koji kaže da je sam učio karving.

DSC_1909

DSC_1912

11:40

Na redu je kafe pauza, pa treći panel. U pauzama gosti i učesnici mogu da uživaju u specijalitetima domaćica iz regiona, čitateljki kulinarskih izdanja Color Press Grupe

DSC_2008

 

DSC_2011

DSC_2012

DSC_2019

DSC_2029

DSC_2035

DSC_2047

DSC_2004

tvit 1 (1)

DSC_1715

DSC_1718

DSC_1719

DSC_1742

DSC_1905

DSC_1917

 

DSC_1973

11:25

Jelena Bačić Alimpić postavila je pitanje iz publike gospođi Vasiljević da li put do muškarčevog srca vodi preko stomaka “Troje dece sam očuvala i može se i bez muža”

11:14

Dragana Pušica: “Na mom blogu se nalaze sva jela koja su ovde spomenuta. Nekako mi je veoma važno da ta neka jela sačuvam od zaborava. To je sve od zdravih namirnica i sve što možete da nađete u svojoj bašti, a veoma je ukusno.”

DSC_1957

11:08

Zaviša Janković: “Ne znate šta sve može da bude hit, samo uz malo mašte. Apsolutno sve ono što su moje koleginice malo pre pomenule.”

Zaviša Janković: “Moram da pomenem prijatelja Žiku Lazića koji je pravio autentičnu hranu ovog kraja, a na trpezi je bilo čak i zmija i puževa. Kao i raznog povrća”

DSC_1964

11:05

Nataša Ranđelović Tomić: “Meni ovog kraja je veoma raznovrstan i morala bih dobro da razmislim šta bih stavila na jedan meni. Ali, belmuž, kačamak, punjenja suva paprika…”

11:02

Zagorka Janković: “Pivčiće ne možeš da napraviš napamet. Ali, štrudlu već možeš.”

DSC_1948

10:59

Zagorka Janković: “Pivčići, to je stari slatki recept. Mogu da budu kao kiflice ili kao kuglice, punjenje džemom. I onda se umaču u mlevene orase. To obavezno probajte. I pravimo razne štrudle.”

Zagorka Janković: “Pravimo razne specijalitete. Proja, čorbice od blitve, sarmice od zelja, od vinove loze, punjene suve paprike. Ali kad gosti dolaze najčešće proju”

DSC_1966

10:55

Biljana Đorđević: “Keramička vlaška kecelja je suvenir koji možete poneti iz Zaječara.”

DSC_1967

10:52

Borka Veljković: “Hajdučku orasnicu naučio nas je kuvar Rade, pravi se od oraha, crnog luka i belog i ona daje snagu. Sprema se trava i njom hranimo prasiće, ali se od nje pravi i veoma ukusna hrana. Slađi je taj štir od zelja i spanaća, ima ga svuda i ne košta ništa”

tvit 8

10:50

Borka Veljković: “20 i kusur godina spremamo hranu. U našem selu su ljudi iz raznih krajeva, uzimamo od svakog pomalo, kad hoćemo da budemo raznovrsni. I koristimo hranu iz naše bašte, zdravu, neprskanu”

DSC_1953

10:46

Zaviša Janković: “Hrana ovog kraja je vrlo karakteristična, jer su mnogi narodi doneli nešto svoje.”

10:43

Marina Kosanović: “Ovaj narod i ova zemlja ponekad imaju loš odnos prema tradiciji što je jako loše za generacije koje dolaze posle nas. Zato ćemo na ovom panelu da progovorimo o gastronomskoj, ali i drugoj tradiciji ovog kraja”

DSC_1962

10:39

Na redu je drugi panel “Tradicija kao inspiracija” – Hrana i načini pripreme po kojoj je region poznat od davnina, a kojom se i danas ponosi; ljudi koji su doprineli popularizaciji sredine na polju kulture ili gastronomije. Moderator je Marina Kosanović. Učestvuju Zaviša Janković, kuvar; Dragana Pušica, food blogerka; predstavnica udruženja žena Vražornac – Borka Veljković; predstavnica udruženja žena Gamzigrad – Biljana Đorđević; predstavnica udruženja žena Zvezdana – Zagorka Janković; predstavnica udruženja žena Grljan – Nataša Ranđelović Tomić

DSC_1944

10:37

Goste je pozdravio predsednik skupštine grada Zaječara, Saša Mirković

“Zaječarci će biti dobri domaćini kao i uvek. Hvala Color Press Grupi što je izabrala Zaječar za ovu konferenciju. Želim vam da se lepo provedete.”

tvit 9

10:27

Aida Đedović: “Ja kažem ćerki da ne može da smrša, ako će samo da se bavi sportom. Jer sportisti ne jedu kečap, čokoladu, pomfrit…”

tvit 7

10:24

Vanilka Milkić: “Kretanje je vrlo bitna stvar. Tako se ubrzava metabolizam. Boravak na čistom vazduhu, hodanje i optimistički raspoloženi”

10:20

Aida Đedović upitala je gospođu Vanilku Milkić pitala koliko čaja od nane treba da pije kako ne bi pila tablete kad je boli glava. Vanila je rekla da je dovoljno tri šolje dnevno, ali i da doda matičnjak.

DSC_1893

DSC_1894

10:19

Aida Đedović: “Kad se razbolimo kasno je da se zdravo hranimo. Što ranije treba da počnemo da živimo u skladu sa prirodom.”

tvit 6

Aida Đedović: “Na terasi gajim začinske biljke i imam prijateljicu od čije majke uzimam razne namirnice, jer znam kako hrani životinje. Trudim se da mi deca ne jedu kečap, picu, špagete, pomfrit, ali ne uspevam da ih ubedim. Organska hrana stvarno ima drugačiji ukus.”

10:16

Srđan Nedeljković: “Najlepša zelena salata, najlepši spanać mogu biti, ne garantujem, ali mogu biti GMO”

10:09

Srđan Nedeljković: “Naš zakon ne sankcioniše uvoz hrane koja može biti genetski modifikovana”

Aida Đedović: “GMO hrana je tabu tema u Srbiji. ”

DSC_1889

10:05

Vanilka Milkić: “Šipurak je jako dobar čaj za imunitet i pun je vitamina C, u 100gr šipka ima 400ml vitamina C, a u limunu 40ml.”

DSC_1885

10:03

Vanilka Milkić: “U ovo vreme je aktuelan sremuš, ima nekoliko recepata u kojima može da se koristi. On je najpoznatiji čistač organizma od toksičnih sastojaka koje se nakupe tokom zime.”

Vanilka Milkić: “Jeste da su antibiotici pronalazak veka, ali deluju tako što smanjuju imunitet. Prednost biljnih lekova i preparata je što bakterije na njih ne budu rezistentne.”

tvit 5

10:00

Vanilka Milkić: “Ako vam treba list ili cvet, ne čupajte celu biljku”

Vanilka Milkić predstavila je svoje udruženje Melisa, koja za cilj ima zaštitu lekovitog bilja, jer mu preti potpuno uništenje.

DSC_1890

09:57

Sanja Rajković: “Kod nas nema GMO, ali multinacionalne kompanije koriste neke proizvode koji se dobijaju iz GMO. To je sastojak kojeg ima u čokoladi i svim proizvodima. Drugi sastojak koji se dobija iz kukuruza nalazi se u veštačkim zaslađivačima. Zato nekad nemamo izbora”

09:54

Sanja Rajković: “Problem je pri etiketiranju, u deklaracijama. Ako ste vegetarijanac možete kupiti voće i povrće koje ima životinjskih sastojaka.”

09:52

Sanja Rajković: “Bitno je da imamo mnogo informacija kako bismo sami odlučili šta ćemo koristiti u ishrani, a šta ne”

DSC_1883

09:49

Lela Milojković: “Izgled nam delimično govori o tome da ono što prelepo izgleda odgajano je uz mnogo pomoći i sredstava.”

09:48

Srđan Nedeljković: “Kada govorimo o GMO hrani, govorimo uglavnom o soji. Nema ga toliko u kukuruzu, jer proizvodimo i više nego dovoljno kukuruza i na našem tržištu nema GMO kukuruza, pšenice…”

DSC_1884

09:43

Srđan Nedeljković: “Ako se  sve primenjuje kako treba i valja, nema problema za dobijanje kvalitetne hrane. Ne mora da hrana bude dobijena od GMO, a da bude neadvekanta za ishranu.”

Srđan Nedeljković: “70% ukupne potrebe soje se uvozi, jer Srbija nema klimatskih uslova da proizvede dovoljno soje.”

09:41

O čemu se zapravo radi kada je GMO u pitanju, čega treba da se plašimo, na pitanje moderatorke Srđan Nedeljković je rekao: “Ne može tek tako lako da izbegnemo GMO, ali da li treba da se plašimo to još nije utvrđeno”

DSC_1892

DSC_1881

09:38

Počinje prvi panel “Jedi, moli…boli” – Bezbednost hrane, istine i zablude o GMO-u.
Moderator panela je Marina Kosanović. Učesnici su Aida Đedović, urednica informativnog programa na TV Pink; Sanja Rajković, profesorka biologije, Srednja ekonomska škola, Zaječar; Vanilka Milkić , udruženje “Melisa”, dipl.ing.polj. Srđan Nedeljković – vlasnik poljo. gaz. u selu Trnavac kraj Zaječara, Lela Milojkovič, nutricionistkinja.

09:37

Prisutnima se obratila urednica “Jamie” magazina Olivera Krajnović, koja je predstavila čime se sve bavi magazin “Jamie” i pozdravila i zahvalila se domaćinima.

09:36

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver pozdravio je prisutne video porukom i rekao da jedva čeka da poseti Srbiju i proba srpske specijalitete.

09:34

Konferencija je upravo počela. U ime organizatora domaćinu gradu Zaječaru, vlasniku Branislavu Stojakoviću vlasniku “Eurocluba” koji su naši domaćini, kao i Zaječarskoj pivari koja je jedan od pokrovitelja, zahvalila se Danijela Stamenković

DSC_1921

tvit 2 (1)

09:28

Na #GastroDayZajecar stigla je i ovogodišnja predstavnica Srbije na Eurosongu, Bojana Stamenov

tvit 1

 

tvit 3

09:13

Gosti i učesnici polako pristižu na konferenciju. Pratite konferenciju na Svet.rs i putem Tvitera hešteg #GastroDayZajecar, putem kojeg možete postaviti pitanje učesnicima.

tvit 2

DSC_1714

09:10

Color Press Grupa od oktobra prošle godine u Srbiji i Hrvatskoj izdaje i magazin “Jamie” po licenci slavnog britanskog kuvara Džejmija Olivera.

U sklopu aktivnosti magazina, a u cilju demetropolizacije gastronomskih i kulturnih dešavanja – organizatori planiraju da u 2015. održe manifestacije “Gastro Day” u 9 regionalnih centara širom Srbije.

Prvi “Gastro Day” održava se danas u Zaječaru, u Euroclubu.

 

DSC_1716

DSC_1913

DSC_2055

DSC_2045

DSC_1982

DSC_1933

DSC_1930

DSC_1928

DSC_1919

DSC_1872

DSC_1854

DSC_1841

DSC_1837

DSC_1830

DSC_1826

DSC_1821

DSC_1816

DSC_1809

DSC_1806

DSC_1802

DSC_1798

DSC_1792

DSC_1786

DSC_1784

DSC_1781

DSC_1776

DSC_1775

DSC_1772

DSC_1767

DSC_1766

DSC_1764

DSC_1761

DSC_1759

DSC_1755

DSC_1753

DSC_1751

DSC_1749

DSC_1747

DSC_1745

DSC_1737

DSC_1735

DSC_1729
DSC_1723

DSC_1721

 

Media Clipping:

jamie kliping 1

kliping 3

 

 

kliping 1

kliping 4

kliping 2

kliping 6

kliping 7

kliping 5

 

 

 

 

 

 

 

 

jelena jovičić, ivana karanovićmladen sekulić