makedonija 15

U petak 18. septembra, u predivnom ambijentu restorana “Kanjon Matka” u blizini glavnog grada Makedonije održana je prva regionalna konferencija za hranu “Food Talk Makedonija” u organizaciji “Kolor Medije”, koja izdaje najtiražnije kulinarske magazine “Isprati recept”, “Torti i kolači” i “Babina kujna”, a koja je deo najveće izdavačke kuće na Balkanu “Color Press Grupe” iz Novog Sada.

makedonija 13

Jedno od najvećih iznenađenja za sve ljubitelje hrane i pića, koji su u velikom broju prisustvovali na svih šest panel diskusija i na dve case studije posvećene zdravom načinu pripreme hrane u najkvalitetnijim sudovima Zepter i pravom načinu serviranja i konzumiranja raznih vrsta vina vinarije Tikveš, bilo je prisustvo jedne od najvećih zvezda na prostoru bivše Jugoslavije, gospodina Olivera Mlakara, čije je gostovanje omogućio veliki prijatelj konferecije, kompanija Podravka preko svog najprepoznatljivijeg brenda Vegeta. Oliver Mlakar je u svom izlaganju otkrio tajnu dobrog izgleda – 80 godišnji voditelj jede sve, ali u strogo ograničenim količinama.

makedonija 14

Brojni mediji, posetioci konferencije i panelisti su se u vreme kafe pauza osvežavali Coca Cola-om i vodama Rosa, refresh partnerima konferencije, a probali su i vrhunske sireve i namaze kompanije Ideal Šipka, kao i ukusne hlebove iz široke palete kompanije Žito Luks. Oficijelno vozilo konferencije je bilo Ford, uvoznika MIDA Motors.

makedonija 12

Kraljica romske muzike Esma Redžepova je prisutnim gostima otkrila da je pobornik tradicionalne kuhinje gde ručak počinje domaćom supom.

Koncept hrono ishrane i antiaging medicine je prisutnima približila dr Ana Gifing kao učesnica panela FIT&FOOD, posvećen ishrani u službi zdravog izgleda.

makedonija 3

Gastronomsko putovanje širom sveta sa ukusima italijanske, mađarske, britanske, kineske i tradicionalne makedonske kuhinje bilo je omogućeno nakon panela posvećenom svetskoj kuhinj – Gastro diplomatija. Među učesnicima panela bili su italijanski ambasador, mađarski ataše za kulturu, kao i gastro šef britanske ambasade u Skoplju.

makedonija 18

Na konferenciji su učestvovale poznate makedonske estradne zvezde, koje su prisutnima otkrile svoje navike u ishrani, dok su najeminentniji gastro šefovi izazvali oduševljenje kod publike u gastro kutku u kojem su demonstrirali pripremu vrhunskih specijaliteta od ribe, mesa, voća i povrća.

makedonija 19

Konferenciju je vodila poznata voditeljka Jovana Stojmenović, a mikrofon je delila sa kolegama: Irena Spirovska, Lila Filipovska, Suzana Turundžieva, Elena Stefanovska i Ognen Janevski.

makedonija 9

Prijatelji prve regionalne konferencije za hranu Food Talk u Makedoniji su bili Podravka, Zepter, Ideal Šipka, Coca Cola i Rosa, Tikveš, Žito Luks, Agrofila, MIDA Motors, Violeta i Parex, Makedonska pastrmka i restoran Kanjon Matka.

makedonija 7

makedonija 8

makedonija 10

makedonija 1

makedonija 16

makedonija 11

makedonija 6

makedonija 5

makedonija 4