MIC_5996

17:45

Konferasije Boban Spasojević zahvalio se učesnicima i publici koja je prisustvovala današnjoj konferenciji i pozvao sve prisutne da uživaju u koktelu vinarije „Temet“, kao i da posete neku narednu konferenciju Color Press Grupe.

17:35

Dušan Bajatović: “Rezerve u Aleksincu bi mogle da omoguće da se uđe u eksploataciju gasa iz uljnih škriljaca. Međutim, pitanje je da li bi investitori videli ekonomsku isplativost i uložili finansije u ovaj projekat, a mi sami to ne možemo da uradimo.”

17:15

Na pitanje iz publike koje je postavio Robert Čoban, a koje se odnosilo na to kako bi mogućnost velikog rata na Bliskom istoku mogla da utiče na cene i tokove gasovoda, te da li bi svi dosadašnji planovi tada pali u vodu, Bajatović je odgovorio:
“Geopolitička igra je zapravo igra velikih sila, a bilo bi dobro da terorizma i rata nema. Ova pitanja mogu ugroziti ne samo bezbednost energetskog sistema, nego bezbednost stanovnika svih okolnih država uopšte. Pitanje je na koji način bi se u slučaju rata eksploatisao, pa i transportovao gas, te i na koji način bi se formirale cene, budući da bi transport gasa okolnim putevima bio sam po sebi mnogo skuplji što bi uticalo i na poskupljenje cene gasa.”

tvit 11

MIC_6008

tvit 12

17:03

Dušan Bajatović: “Planovi za izgradnju Južnog toka su bili dobri za Srbiju. Morski deo Južnog toka se gradi, ali njegov napredak zavisi od političke situacije u Ukrajini i Turskoj. Mi trenutno nemamo alternativu za transport kroz Ukrajinu.”

tvit 10

17:01

Dušan Bajatović: “Ekonomska kriza i održavanje visoke proizvodnje nafte uticala je na drastičan pad cene nafte, a samim tim i gasa. Gas iz uljnih škriljaca će biti konkurentan tek kada se cena nafte vrati na 90-100 američkih dolara, što bi po ekspertima svetske banke moglo da se dogodi tek oko 2025. godine.”

MIC_6000

16:50

Dušan Bajatović: “Trenutni kapaciteti gasovoda iz Ukrajine ne zadovoljavaju naše potrebe, kao ni iz drugih zemalja u našoj blizini. Italija, na primer, ima dovoljne količine gasa za izvoz, ali bi transport do Srbije bio izuzetno dugačak i komplikovan, pa samim tim i preskup.”

16:45

Dušan Bajatović: “Proizvodnja, transport pa i sama eksploatacija iz uljnih škriljaca podrazumeva najveće troškove, zbog čega je ova metoda ekspoatacije kod nas teško primenljiva. ”

_MG_4561

tvit 9

16:38

Dušan Bajatović: “Svetska raspodela uljnih škriljaca govori da se najveće zalihe nalaze u Kini, a potom u SAD-u, te u Argentini i Meksiku. S tim što se rezerve uljnih škriljaca u Kini tek moraju detaljno ispitati. Međutim, posledice nakon eksploatacije uljnih škriljaca su katastrofalne po prirodu pa je pitanje koliko bi Evropa iz ovog načina eksploatacije mogla dobra da izvuče, jer bi morala da žrtvuje pojedine teritorije sa kojih bi se eksploatisao gas iz uljnih škriljaca.”

MIC_5990

16:33

Dušan Bajatović: ” Od 2019. godine neće više biti transporta gasa kroz teritoriju Ukrajine.”

16:30

Dušan Bajatović: ” Čak 63 odsto izvoza iz Katara ide za Aziju, dok je Kina jedna od vodećih država na svetu koja eksploatiše gas iz uljnih škriljaca. Što se tiče globalnog plana postoji samo 30 odsto zavisnosti od ruskog gasa, što znači da se ne radi o vodećoj zemlji, kao što mnogi veruju.”

MIC_5985

16:25

Dušan Bajatović: “Ne postoji globalno tržište gasa. Postoje tri tržišta, a to su: Pacifičko, Evropsko i Američko. Pitanje je da li bi Bliski istok mogao da pokrije nedostatak gasa u Evropi. Rusija je uglavnom pokupovala, ili pak kontroliše rezerve gasa koje se nalaze u bivšim zemljama zajednice nezavisnih država.”

16:20

Dušan Bajatović: “Rusija ima najveće svetske rezerve, a zatim sledi Iran koji veliku količinu gasa spaljuje jer nema kome da ga izveze, dok se na trećem mestu nalazi Katar, pa tek onda slede Sjedinjene Američke Države.”

MIC_5968

16:15

Počeo je četvrti panel pod nazivom “Geopolitičke implikacije energetskih kretanja u SEE regionu”. Publiku je pozdravio Dejan Pužić, direktor Tesla automatizacija d.o.o., članice Komita group koja je sponzor ovog panela.

Sledi izlaganje  Dušana Bajatovića, Srbijagas. Moderator panela je Jelica Putniković, Balkanmagazin.net.

MIC_5984

15:57

Nakon pauze za kafu sledi i poslednji panel za danas: “Geopolitičke implikacije energetskih kretanja u SEE regionu

MIC_5963

15:35

Na pitanje iz publike da li kriza u Makedoniji može da utiče na realizaciju Turskog toka, Jovica Budimir je rekao ako se vlade zemalja dogovore, ovaj gasovod ne bi trebao da bude problem. Vladimir Đurović kaže da je Turski tok nepovoljnija varijanta za Evropu.

15:26

Kamen Manev:”Projekti interkonekcije su projekti zajedničkog interesa, to nam daje ideju da možemo da računamo na finansiranje od strane Evropske komisije, kao i pomoć od naših institucija, IBRD. To je apsolutno moguće i na to računamo.”

15:23

Slobodan Puhalac: “Želeli smo da u Republici Srpskoj razbijemo monopol. Mi želimo da razvijamo energetiku na svoj način. Gasovod je dug oko 140 km, gde oko 45% drži Republika Srpska, a ostalo Federacija. Opstrukcija Južnog toka je počela kod nas još pre godinu dana. ”

MIC_5926

15:17

Vladimir Đurović: “Loše je usmeriti se samo na jedan projekat, kao kolege iz ostalih zemalja. Mi smo povećali interkonekciju sa Slovenijom, zbog gasa koji dolaze preko Italije, ali smo učestovali i na sastancima u Sofiji o interkonekciji sa Bugarskom i Rumunijom. Mora se analizirati tržište jer ono odlučuje”

15:08

Zoran Gogić: “Crna Gora nema gasovod, pa se nadamo da ćemo biti pioniri u razvoju prirodnog gasa. Ušli smo u razgovore o realizaciji gasifikacije manjih turističkih mesta. Što se tiče razmišljanja o izgradnji gasovoda, Crna Gora bi se povezala na gasovod sa Hrvatskom i Albanijom, a raspisan je tender za pronalaženje gasa na primorju”

MIC_5900

15:05

Kamen Manev: “Nismo primili zvanično pismo o realizaciji projekta. Interkonekcija i saradnja sa drugim zemljama u ovom projektu je u toku.”

MIC_5951

15:02

Slobodan Puhalac: “Republika Srpska je mnogo uložila u poslovne odnose sa Gazpromom i za nas je nerealan potez da se takav projekat obustavi. Svi su za to da se nađe neko rešenje. Najrealnije rešenje je ono koje je pomenuo Jovica, sa realizacijom oba projekta”

MIC_5898

14:57

Vladimir Đurović: “Hrvatska je zadovoljila svoje potrebe sa 70% svoje proizvodnje, prošle godine je ta količina pala, ali i dalje je to zadovoljavajuće. Sve zemlje u regionu i oko Sredozemnog mora ponovo su se okrenule istraživanjima, što je veoma bitno. Sopstveni izvori su najbolje rešenje.”

MIC_5922

14:54

Jovica Budimir: “100 km duži je novi, turski gasovod, što znači da se zarada i takse povećavaju u varijanti sa novim tokom”.

Jovica Budimir: “Meni na pamet pada da se oba gasovoda realizuju, da se iskoristi već postojeća trasa za dva gasovoda, a da se dva gasovoda vuku preko Turske i Grčke do Srbije.”

MIC_5929

Jovica Budimir: “Sigurno će deo opreme, posebno čelične cevi biti iskorišćene iz prethodnog projekta. Predviđeno je da gasovod iz Turske, ide preko Grčke, Makedonije i Srbije i poklapa se u Paraćinu sa trasom starog toka”.

Jovica Budimir: “Studija nove trase Južnog toka sadrži 403,5 km magistralnog gasovoda kroz Srbiju, vrednost investicije 2,3 milijarde evra. Dosta trpimo od kada je objavljeno da se ovaj projekat obustavlja. Posle toga je objavljeno da se gradi gasovod “Turskish Stream”, kako smo ga radno nazvali.”

MIC_5893

14:46

Dragiša Martinović: “Sposobnost Gazproma da finansira ovaj projekat zavisiće od podrške Ruske Federacije i velikih komercijalnih banaka, izbora dobavljača, visina troškova koji su vezani za evro i dolar.”

Dragiša Martinović: “Stanje ukrajinskog GTS-a je veoma zabrinjavajuće, većina gasovoda je napravljenja pre oko 25 godina. Gazpromu će trebati između 680 miliona evra i 1,2 milijarde evra kako bi započeo Turkish Stream”.

14:38

Pre početka trećeg panela, konferasije Boban Spasojević ispričao je priču o Kalaustu Sarkisu Gulbenkianu, čudesnom čoveku čiji je život obeležio prvu polovinu 20. veka, a bavio se upravu naftnim biznisom.

14:35

Sledi treći panel: “South Stream vs “Turkish Stream” – komparativna analiza, na kojoj ćemo videti uporednu analizu Južnog toka i takozvanog „Turkish Stream“-a. Učesnici: Jovica Budimir; izvršni direktor za investicije Srbijagasa, Vladimir Đurović, direktor za strateški razvoj, “Plinacro”, Zagreb; Slobodan Puhalac, direktor Res Gas, Banjaluka, RS, Bosna i Hercegovina; predstavnik Ministarstva energetike Republike Bugarske; Zoran Gogić, Energogas D.O.O. Podgorica i Kamen Manev, Head of Bussines & Finance Division Bulgartransgaz. Moderator: Dragiša Martinović

13:40

Sledi pauza za ručak, a nakon nje i treći panel: “South Stream vs “Turkish Stream” – komparativna analiza”.

13:35

Na pitanje sa Tvitera da li Srbija u situaciji da dozvoli EU da diktira i organizaciju javnih preduzeća odgovorila je Mirjana Filipović koja je rekla da svaka zemlja koja uđe u određenu organizaciju mora da poštuje njena pravila.

Olivera Vitorović:“Kako obaveza o razdvajanju delatnosti preduzeća u gasnom sektoru nije ispunjena, može se očekivati da restrukturiranje Srbijagasa bude određeno kao merilo za otvaranje pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 15. Naravno, o tome ćemo vise znati kada bude finalizovana izrada Izveštaja sa skrininga za poglavlje energetike, odnosno kada dobijemo Rezultat skrininga. Sami pregovori se tiču rokova, tačnije nema pregovaranja o tome da li ćemo prihvatiti pravne tekovine Evropske unije ili ne. ”

13:23

Mirjana Filipović: “Vreme je relativan pojam, i mi malo kasnimo sa restruktuiranjem Srbijagasa, ali smo svakako na dobrom putu i moja dosadašnja iskustva su pozitivna.”

tvit 7

13:18

Blaženka Mandić: “Tek kada uvedemo finansijsku disciplinu na naše tržište, uspećemo da ostvarimo pozitivne efekte na poslovanje Srbijagasa”.

tvit 2

tvit 6

13:12

Olivera Vitorović: “Ugovor o osnivanju Energetske zajednice je jedan od prvih koraka Srbije za ulazak u Evropsku uniju.”

tvit 1

tvit 3 tvit 4 tvit 5

13:06

Milan Zdravković: “Srbija u ovom trenutku ima samo jedno skladište prirodnog gasa, ali je u planu izgradnja novih skladištenih kapaciteta. ”

13:00

Blaženka Mandić: “Bez finansijskog restruktuiranja nećemo uspeti da omogućimo da Srbijagas nastavi uspešno svoje poslovanje. Međutim, kod nas ljudi još uvek ne misle da je potrebno da plate robu koju potroše, i mnogi ulaze u kredite kako bi izmirili svoje obaveze, zbog čega je napredak veoma težak.”

_MG_5060

12:55

Mirjana Filipović: “U našem Zakonu se nalaze mere iz Zakona energetske zajednice koje procenjujemo da možemo da sprovedemo u delo, a što je oko 80 odsto onoga što se nalazi u njihovom Zakonu.”

_MG_5104

12:48

Milan Zdravković: “Cilj restruktuiranja je da postignemo benefit za samog potrošača u vidu jeftinijeg gasa kao proizvoda. Finska je najbliža Srbiji u smislu snabdevanja i sličnog tržišta.”

_MG_5078

12:45

Blaženka Mandić: “Situacija u Srbijagasu zahteva restruktuiranje samog preduzeća kako bi ono moglo da pravilno da funkcioniše. Trenutno je Srbijagas veoma zadužen i ima neadekvatnu naplatu, što se ogleda u visok stopi tolerancije prema neplatišama, zbog čega je pred nama ozbiljan zadatak kako da omogućimo Srbijagasu da funkcioniše.”

_MG_5109

Olivera Vitorović: “Gledamo blagonaklono na svaki napredak u procesu reorganizacije Srbijagasa”.

_MG_5047

12:40

Počeo je drugi panel pod nazivom “Srbijagas: Restruktuiranje nacionalne gasne kompanije” . Učesnici panela su Olivera Vitorović, Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije, Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike; Blaženka Mandić, zamenica generalnog direktora Srbijagasa; Milan Zdravković; pomoćnik generalnog direktora Srbijagasa za ekonomiku.
Moderator je Milan Đukić, direktor sektora pravnih i kadrovskih poslova, Srbijagas.

Pred Srbijagasom je obaveza restruktuiranja energetskog sistema u Republici Srbiji.

12:20

Vreme je za kafe-pauzu, pa sledi panel broj 2: “Srbijagas: Restruktuiranje nacionalne gasne kompanije”

12:17

Na pitanje sa Tvitera, da će Udruženje naftnih kompanija Srbije imati novih članova Tomislav Mićović je rekao: “Novih članova ne može da bude, možda još jedan-dva, ali i sa ovim brojem članova imamo najbolju komunikaciju sa državom.”

12:04

Tomislav Mićović: “Srbija je uvozno zavisna. Sigurnost snabdevanja je prvenstveno ugrožena zato što nemamo rezerve, ozbiljne strateške rezerve. Naše komšije koje su u EU su otišle korak dalje. Svako za sebe je potrebno da realizuje energetsku stabilnost.”

11

11:51

Saša Janković: “Rezultati mapiranja su vidljivi, bar smo čuli koliko je procentualno povećana naplata akciza, ali nismo dobili rezultate za celu godinu.”

11:48

Tomislav Mićović: “Odnos države prema tržištu nafte, država naplaćuje značajne prihode na osnovu akcize. To država intenzivno i jedino radi, naplaćuje prihode od goriva. Dok drugi imaju normalne instrumente za kontrolu tržišta, naša država je rekla mi ćemo da mapiramo gorivo”

11:44

Saša Janković: “Specifično je što je pad cena goriva na benzinskim stanicama je bio manji nego u regionu. Dok je cena nafte padala, kod nas su se uvodili novi nameti od strane države. U drugim zemljama to izgleda drugačije, jer se državni nameti nisu menjali.”

11:36

Sanja Babić: “Krajem prošle godine i početkom ove godine naftne kompanije zaista jesu reagovale. U jednom trenutku se cena benzina čak i do 25 dinara benzina. Naftne kompanije učestvuju sa 45% u cenama nafte, 55% država. Sadašnje cene derivata, što se tiče kompanija je da cene miruju, a ako ponovo krene pad nadamo se da će država da odreaguje.”

_MG_4932

11:33

Branko Radun: “Imamo ponudu da se američki gas i drugi transportuje preko okeana do nas i država u regionu. Alternativa Južnom toku je još maglovita, još ne znamo kolika bi bila cena gasa koja se transportuje brodovima. Sigurno bi bila skuplja, ali još nemamo precizne podatke. Politika se na neki način meša u energetiku, jer utiče na ključne odluke velikih igrača na tržištu.”

1 (1)

11:28

Branko Radun: “Postoji međuzavisnost između energetskog sektora, strateškog nivoa Vlada, kao i kompanija koje posluju. Nekada su odluke dominantno ekonomske, nekada preovladavaju političke.”

_MG_4922

11:26

Saša Janković: “Racionalizacija u segmentu proizvodnje značajna je za evropske zemlje.. Oko 20 evropskih rafinerija je zatvoreno od 2008. koje su bile pogođene krizom. Procena je da treba zatvoriti još desetak rafinerija. Utakmicu će preživeti najjači i oni koje su spremne da ulažu u modernizaciju.”

10

_MG_4912

11:20

Saša Janković: “Ono što je činjenica, da bez obzira na cenu sirove nafte, problem nema ne samo ovaj region u prerađivanju nafte. Problem je što nije bilo velikih ulaganja i izgradnje rafinerija, kao npr. na azijskom tržištu. Efikasnost prerade nafte u evropskom regionu nije blizu efikasnosti prerade u rafinerijama koje se sada grade”

_MG_4911

11:17

Tomislav Mićović: “Cene sirove nafte su se menjale na tako brz način da ni u velikim kompanijama niste imali menadžere koji su to mogli da isprate. Prvi na udaru su bili proizvođači sirove nafte, kao i proizvođači koji naftu proizvode na tehnološki nov način. I naše tržište i tržište regiona je to osetilo”

 

_MG_4925

_MG_4892

 

_MG_4878

11: 13

Pokrovitelj ovog panela je kompanija „Millennium Team“, a goste je ispred ove kompanije pozdravio direktor Stojan Vujko

11:11

Gosti i učesnici pogledali su insert iz filma “Sirijana. Na redu je prvi panel: Tržište nafte – globalni, regionalni i nacionalni aspekti i posledice. Učesnici: Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije; Branko Radun, “Politika”, Saša Janković, Commercial & Logistics Manager, MOL Serbia d.o.o.MOL Group i Sanja Babić, novinarka Tanjuga. Moderator je Valentina Nešić, Beta

11:09

Promena u stavu o energetici je takođe deo priprema i za ulazak u EU, ali i energetska sigurnost Srbije, rekao je Stokvist.

11:06

Balansiranje između rizika, profita i zakonskih okvira. Sve ovo o čemu govorim kreiraće nova radna mesta i to je bitno, napomenuo je Stokvist.

11:04

Loren Stokvist: “Nikada se ne treba oslanjati na jednog dobavljača i jedan izvor. Monopol na tržištu je rizik.”

_MG_4814

11:00

O energetskoj perpsektivi i samoodrživosti govori ambasador Kraljevine Holandije, Njegova Ekselencija – Loren Stokvist

10:56

Ana Bulos: “Zelena energija je energija budućnosti. To će ojačati energiju, ali i ekonomiju.”

1

10:53

Ana Bulos: “Potrebno je znati da li će naš izvor energije tu energiju upotrebiti protiv nas na bilo koji način, zato treba imati više izvora. Diversifikacija dobavljača je najbolja za Srbiju”

10:52

Srbija danas nije energetski sigurna, Rusija ima monopol. Srbija mora da potraži druge izvore i obnovljive izvore, napominje Bulos.

10:50

Ana Bulos: “Energetska sigurnost je ekonomska sigurnost. Nemojte imati jedan izvor, jer ako se nešto dogodi tom izvoru, gubite sve. Kao ekonomista, ja ne volim monopol. I on nije dobar za ekonomsku i nacionalnu sigurnost zemlje.”

_MG_4774

10:46

U ime Sjedinjenih Američkih Država, stavove njene vlade po ovom pitanju izneće , ekonomski savetnik Ambasade SAD u Beogradu, Ana Bulos

10:45

Ova konferencija je odlična prilika za predstavnike javnog i privatnog sektora, kao i struke da razmeni mišljenja, rekao je Janmat

10:42

Frik Janmat: “EU je spremna da podrži Srbiju i zemlje regiona. Posebno što se tiče ulaganja u resurse obnovljive energije.”

10:38

Janmat napominje da je jedan od ciljeva Energetske Unije istraživanje inovacija u energetskom sektoru. EU je veoma zadovoljna i vrednuje sve zakone koje su Srbije i zemlje regiona donele kako bi poboljšale energetsku perspektivu.

10.35

Frik Janmat: “EU radi na boljoj energetskoj politici. Čak 53% izvor dolazi sa treće strane, a cene energenata su veoma visoke”

_MG_4728

10:31

Gospodin Janmat je na početku svog govora čestitao Vladi Srbije na pozitivnim rezultatima skrininga. Smatra da otvaranje poglavlja o pregovorima može da ubrza razvoj, kao i proces priključenja EU.

O energetskim perspektivama regiona iz ugla Evropske unije, govoriće nam šef Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Beogradu, Frik Janmat

10:25

Antić: “Srbija je u Južni tok ulagala velike nade, ali je odustajanje od ovog projekta otvorilo mnoga pitanja, pa je naša država sada u potrazi za novim načinima kako bi dovela gas u našu zemlju, kako bi građani imali sigurno snabdevanje gasa. Na prvom mestu nam je trenutno interkonekcija sa Bugarskom, za izgradnju poslovnog plana infrastrukturnog energetskog koridora.”

“Ovaj projekat nam je izuzetno značajan jer nam otvara velike mogućnosti i perspektive.”

_MG_4632

_MG_4714

10:30

Antić: Srbija mora da vodi sigurnu politiku i ne smemo se više osloniti smao na jedan izvor, nego moramo da pronađemo najbolje načine kako bismo sproveli dovoljne količine gasa u našu zemlju.

Antić: Planom reorganizacije elektroprivrede Srbija gasa prošle godine dobili smo sve potrebne saglasnosti energetske zajednice koje su nam partneri, i napravili smo potpuno precizan plan svih mera koje u zajedničkoj saranji moraju sprovesti Vlada, ministarstvo i naša nafna industrija kako bi funcionisale na najbolji mogući način. Ove mere će Srbiji pomoći da ispuni očekivane zahteve energetike kao i da pronaćemo finansijski, pravni i organizacioni okvir da Srbija posluje na bolji način.

“Država mora da pomogne Srbija gasu da reši svoje trenutne probleme u restruktuiranju i poslovanju, kao i da na uspešan način ostvari naplatu kako bi ovo preduzeće poslovalo uspešnije. Građani su najvernije platiše svih obaveza, i zajedno sa energetskim kompanijama moramo da rešimo sve probleme u restruktuiranju”, rekao je Antić.

_MG_4690

10:15

Aleksandar Antić: U čitavom regionu moramo imati bolju međusobnu saradnju, jer energetski izazovi ne poznaju granice koje su države crtale, već moraju biti šireg regionalnog karaktera.

10:12

U ime Vlade Republike Srbije prisutne je pozdravio ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić!

_MG_4642

10:10

Konferasije Boban Spasojević pozdravio je prisutne goste i učesnike konferencije, a potom pozvao predsednika Color Press Grupe Roberta Čobana koji je ukratko najavio današnji program konferencije, a koji je prilikom svog izlaganja istakao kako cene nafte utiču na region, pa i čitav svet.

_MG_4491

_MG_4480

09:20 

Gosti i učesnici polako pristižu na današnji skup, a najvažnije teme konferencije možete pratiti i putem Tvitera na heštegu #EnergetskiForum2015, putem kojem možete i postaviti pitanja učesnicima.

3 1 2

_MG_4488

_MG_4497

_MG_4500

_MG_4502

_MG_4505

_MG_4534

_MG_4536

_MG_4545

_MG_4547

_MG_4551

_MG_4554

_MG_4555

_MG_4566

_MG_4577

_MG_4578

_MG_4582

_MG_4587

_MG_4598

_MG_4612

_MG_4616

Color Press Grupa u saradnji sa kompanijama iz gasnog i naftnog sektora Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije organizuje konferenciju “The Economist forum: Energetske perspektive regiona” u hotelu Hyatt Regency.

O svojim pogledima na energetske perspektive Srbije i regiona govoriće predstavnici ministarstva, Evropske Unije, ambasada i energetskih kompanija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Grčke.

Konferenciju su podržali Millennium team, Bobar Beška i Comita Group of Companies.

forum

 

Media Clipping:

kliping 1

kliping 2

kliping 3

kliping 4

kliping 5

kliping 6

kliping 7

kliping 8

kliping 9

kliping 10

kliping 11

kliping 12

kliping 14

Ivana Karanović, Jelena JovičićBoško Karanović, Mirko Tabašević