Maja Japundža Nikolić: Suprug me u svemu podržava, čak i kada sam nesigurna u uspeh!

Maja-Nikolic-Japundza_IMG_7079-Edit

Maja Japundža Nikolić, koja spada u omiljena televizijska lica, ključem svog poslovnog uspeha smatra stalnu potrebu da napreduje i da u pravom trenutku posegne za novim poslovnim izazovima. U skladu sa takvim stavom, atraktivna četrdesetogodišnjakinja početkom godine odlučila je da napusti Jutarnji program „Radio-televizije Srbije“, u čijem je timu bila pet godina, i da od septembra započne novu autorsku emisiju koju trenutno priprema sa velikim entuzijazmom. Prilikom donošenja svake poslovne odluke, ova šarmantna brineta na prvo mesto stavlja interes svoje dece, desetogodišnje Tee, osmogodišnjeg Darka i petogodišnje Tie, koje je dobila u braku sa ekonomistom Aleksandrom Nikolićem. Skladni bračni par odlično funkcioniše još od trenutka kada su se upoznali 1998. godine, a međusobna podrška je najčvršći temelj u njihovom odnosu. Maja tvrdi da se na mnoge televizijske poduhvate ne bi sama odlučila da nije imala supruga koji joj je davao „vetar u leđa“ i da se trudi da i ona ima puno razumevanje za njegove obaveze. Zahvaljujući takvom odnosu, oboje su uspeli da se poslovno ostvare u svojoj branši i da istovremeno svojim mališanima priušte srećno detinjstvo.

Jeste li se navikli na novi način života koji je nastupio onda kada ste prestali da budete deo tima Jutarnjeg programa „Radio-televizije Srbije“?
– Navikla sam se i na novi način života, ali i na komentare prijatelja, koji mi često kažu da blistam. Osećam se predivno jer sam se oslobodila stalnog utiska da sam umorna, koji sam ranije imala. Često sam gledala na sat i probala da zaključim kada bi trebalo da legnem da bih ujutru bila odmorna. Sada je sve drugačije, jer sama određujem svoj tempo. Pripremam novu emisiju tako da imam posla, ali mnogo toga mogu da završim i kod kuće. Trenutno se nalazim u jednom opuštenom životnom periodu, ali će ta ležernost od septembra prestati.

Osećate li entuzijazam zbog novog angažmana?
– Do sada sam imala nekoliko pauza u poslu, zbog rođenja dece, a ovo mi je možda druga ili treća profesionalna odluka da napustim neki projekat. Zaključila sam da su pauze dobre, jer posle svake sam se svežija vraćala na posao, s velikom željom da radim. U našoj branši loše je dugo raditi jednu stvar, a pet godina, koliko sam bila u „Jutarnjem programu“, jeste predugo. Smatram da bi na svake tri, četiri godine trebalo menjati emisije koje radite. Čovek u jednoj oblasti može da napreduje do određene granice, a onda dolazi do zasićenja. Uvek se radujem novim izazovima jer je to šansa da nešto novo naučim. Potrudiću se da sa svojom ekipom napravim emisiju koja će biti korak napred u svakom smislu te reči.

Konsultujete li se sa suprugom o svim odlukama koje donosite na profesionalnom planu?
– Da, i on me uvek podržava, čak i kada nisam sigurna da li nešto mogu da uradim. Da nije njega, ne bih se usudila da uradim sama mnoge stvari u mom poslu, na šta sam mu neizmerno zahvalna. Mislim da je dobro da se o svemu konsultujem s njim, jer mi niko ne želi više dobra od njega. Ali, kada prihvatam nove izazove, najvažnije mi je kako će moj novi angažman uticati na porodicu. Dok sam bila devojka, u vreme kada sam radila na „BK“ televiziji, bila sam u stanju da sedam dana u nedelji provodim na poslu i ništa mi nije bilo teško. Danas, moja karijera mora da bude drugačija jer su deca na prvom mestu.

Koliko vam je značajno što suprug uvek veruje u vaše sposobnosti?
– Ne znam kako bismo funkcionisali da nije tako, ta vera je verovatno i razlog zašto nas dvoje srećno trajemo ovolike godine, a ja se trudim da se jednako postavljam prema njemu i njegovim obavezama. Znam da, kada je u mojoj kući sve kako treba, ne postoji ništa što ne mogu da uradim.

Ostatak intervjua možete pročitati OVDE. 

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content