Istoričari o Sulejmanu Veličanstvenom: Koliko ima istine u seriji?!

 

Istoričari smatraju da je pravo scenarista da u skladu sa umetničkim slobodama netačno interpretiraju činjenice u istorijskom televizijskom spektaklu.  Kako tvorcima popularne tv serije “Sulejman Veličanstveni” objasniti da su odstupili od istorijskih činjenica, kada je reč o epizodi koja prikazuje tursku opsadu Beograda u leto 1521. godine, u kojoj je sultan Sulejman prikazan kao romanitični vitez i gde nema ni traga od ubijanja i proterivanja Srba? Verovatno nikako, budući da svaki scenarista može da se opravda svojom umetničkom slobodom, i da kaže da na svakovrsna odstupanja ima pravo čak i kada ekranizuje neko klasično književno delo (upravo smo nedavno na FEST-u gledali neočekivanu verziju “Orkanskih visova” Andree Arnold).
Ipak, pomenuta serija izazvala je u našoj javnosti reakcije, manje, doduše, od onih upućenih čuvenoj Andželini Džoli, zbog njenog filma “U zemlji krvi i meda”.
Evo kako je Radovan Samardžić u knjizi „Sulejman i Rokselana” dočarao pad Beograda: “U stvari, osvajajući Beograd, Turci su ratovali protiv Srba, a Ugre su, u tom času, hteli samo odagnati… Jednog od onih dana kad je sultan odlazio u lov, 9. septembra, srpsko stanovništvo Beograda proterano je u večito progonstvo. Činilo se da im je čestiti car, koji je otišao na zverinje, konačno okrenuo leđa. Osećali su ga, međutim, nad sobom sve dok su, krvavih nogu, gmizali ka Carigradu…”
Za mišljenje o serijskom programu “Sulejman Veličanstveni” i turskom ‘tumačenju’ istorije, list Politika uzeo je izjave od naših poznatih istoričara.
Prof. dr Ema Miljković, sa Filozofskog fakulteta u Nišu, smatra da je u seriji opsada Beograda najistaknutiji primer oglušavanja o istorijske činjenice: “Kada su Turci zauzeli Beograd, više od dve hiljade srpskih porodica oterano je u okolinu Carigrada, gde su zatim radili na održavanju vodovoda, ili su se nastanili po selima u Trakiji. Međutim, u ovoj seriji odnos turske vojske prema srpskom stanovništvu prikazan je suviše blagonaklono, što ne odgovara istorijskim podacima”, objašnjava sagovornica, uz napomenu da serija u potpunosti podražava stil epohe kada je o scenografiji i kostimima reč. Ipak, smatra da je ovakav program dobar podstrek za diskusije sa studentima, jer tačno tako zamišljamo jednu grandioznu carevinu.
Profesorka Miljković oprezno preporučuje gledanje ovog programa onima koji nemaju istorijsko predznanje, jer kako kaže, moguće su zabune kada je reč o tome šta se odigralo pre, a šta posle:“Naime, zna se da je Sulejman Veličanstveni započeo svoju vezu sa robinjom Aleksandrom Lisovskom tek kada se vratio sa pohoda na Beograd, a u seriji on je već sa njom kada kreće na Beograd. Ovo je prilika i za preispitivanje drugih uvreženih mišljenja, među kojima je i ono o vremenu provedenom pod Turcima.”
Ema Miljković kaže da Turci u većem delu Srbije nisu imali prevlast punih pet vekova, i napominje:“Srbija je pala pod osmansku vlast padom njene prestonice Smedereva juna 1459. godine. Mada je punu nezavisnost stekla Berlinskim  kongresom 1878. godine, određeni stepen autonomije stekla je počev od Prvog srpskog ustanka, i zatim u većoj meri u vreme kneževine Srbije.  Južnije srpske oblasti, su najkasnije oslobođene, 1912. godine, i bile su pod Turcima duže o ostalih.”
Komentarišući romantičnu verziju  istorije u pomenutoj seriji, istoričar Čedomir Antić smatra da je pravo scenarista da u skladu sa umetničkim slobodama netačno interpretiraju istorijske činjenice, da postoji mogućnost da turski umetnici drugačije vide određene događaje, ali da je u slučaju serije „Sulejman Veličanstveni” važniji način na koji ovakve sapunice dolaze na naše televizije, a zatim i način na koji su osporavane.
“Čudi me potreba emitera da ovakve sadržaje prikazuju neprekidno, kao i toliki broj onih koji ih preko medija kritikuju, i zatim, kao da pokušavaju da spreče njihovo emitovanje. Postavlja se pitanje da li bi u Turskoj ikada bila emitovana neka ovakva, recimo srpska serija, i da li bi naišla na ovako miroljubiv, a ujedno i histeričan, odgovor javnih ličnosti, kao i da li bi bila ovoliko prihvaćena od turskog naroda”, kaže Antić.
Slično razmišnja i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Fotić, koji objašnjava “da to i nije serija kojoj je zadatak da prikaže istorijske događaje kakvi oni jesu bili, niti je bi po svaku cenu morala da se zasniva na strogo utvrđenim činjenicama”.
“Pisca scenarija ništa ne obavezuje na tačnost. Serija je rađena na nivou latinoameričke sapunice, ovog puta smeštene u mistični, egzotični, lascivni okvir sultanovog harema. Od nje ne treba očekivati kvalitet koji prati neku istorijsku temu, poput onakvih kakve radi Bi–Bi–Si, na primer. Dva–tri konja, jedna sablja, svakodnevni razgovor bez dubokih poruka, čiji je osnovni zaplet neka ljubavna afera, svađa ili intriga, uz digitalizovani Topkapi saraj, digitalizovani Bosfor, pa čak i digitalizovano nebo nad Istanbulom, sasvim su dovoljni. Možda su tu kostimi i najbolji deo serije”, kaže sagovornik, dodajući:“Danas verovatno ogromna većina Srba i ne zna da je u to vreme Beograd već čitav vek bio mađarski grad, i da Sulejman nije osvojio Beograd od Srba, nego od Mađara. Da ne govorimo o tome da je verovatno više Srba bilo u Sulejmanovoj vojsci nego što ih je bilo u u ugarskom Beogradu pod opsadom. Za takve “Srbe” izrazi „Turci su krivi za sve”, ‘najtužniji i najmračniji period naše istorije’, počinju i završavaju svaku diskusiju. Stoga, možemo samo da zaključimo, čitajte knjige čak i kada je televizor uključen.”

Izvor: Politika

Sortiranje:   najnoviji | najstariji | najviše glasova
nanoslav
11/03/2012 00:32

lepo kaze onaj vic da se car lazar sad prevrce u grobu danas

niki
11/03/2012 01:04

Ne samo on, prevrcu se svi nasi dedovi i pradedovi.Sta je sa ovim ljudima ko da u Srbiji vlada kolektivna hipnoza i amnezija istorije i vere.

realistkinja
23/03/2012 13:30

pa ko tebi dira veru

srpkinja!
12/10/2013 15:28
Ja ne znam zašto neko u 21.veku kritikuje nas koji gledeamo ovu seriju. Svi mi dobro znamo ko su bili Turci onda a ko su sada pa onda bi trebali da mrzimo i Nemce a nema razloga Hitler je odavno mrtav. Ja sam pravoslavka i volim svoju veru ne bih je menjala ni za šta na svetu, ponosim se time… Učitaj dalje »
rajko
03/04/2012 17:46

najludja stvar je sto se verovatno ne bi prevrtao posto je sulejman direktni potomak lazarev od cerke olivere, udate za bajazita. ona je rodila mehmeda I, on murata II, on mehmeda II, pa bajazita II, zatim ide selim I i njegov sin sulejman velicanstveni.  dakle cukun, cukun, cukun unuk lazarev. rodjeni.

VLADOS
20/04/2012 12:39
Stvarno Lupas, satro-istoričaru! Nije on nikakav Lazarev potomak. Ne lupetaj nego uzmi knjigu iz istorije toga perioda. Ti mora da se obrazuješ u vezi istorije na Wukupediji! Tužno je gledati ovakvo neznanje sopstvene istorije! Olivera je bila u Bajazitovom haremau i nije Turskoj dala sina od koga se došlo do Sulejmana., istoričaru! Posle Bajazitove smrti, koristeći haos i zemlji, dobila… Učitaj dalje »
sloba
29/06/2012 23:07

Verovatno je Vlados direktni potomak Cara Lazara kad zna istinu, ili mu je prepricaolicno Filip Visnjic koji je sve to video. Da Vlados nebi bikvalno shvatio ove sto pisem, ovo je sarkazam.

parterik kesmen
02/10/2012 14:47

Vlados nisi u pravu to se radi o drugoj princezi ženi murata drugog.

dragan
26/03/2013 12:45

BAJAZIT JE NIJE NI TAKNO….NEVINA SE VRATILA …. TAKO NAM POSE U NASOJ ISTORIJI

Viki
18/05/2012 10:40

Au covece ti lupi pa osta ziv!!! Princeza Olivera jeste bila na Bajazitovom dvoru, ali veoma postovana i kao “zalog” mira na ovim prostorima. NIJE RODILA NI JEDNO DETE, i postoje indicije o tome da nikad nije ni bila na taj nacin intimna sa Bajazitom.

milica
13/06/2012 23:40

pogresio si … olivera nije imala dece

milorad
19/12/2012 11:13
pa bre jes ti dobar.. dobro ti je rekao VLADOS, uvati se knjige i procitaj malo istoriju.. istina ne prikazuje se ovdje nasilje nad nama srbima.. ali imas sve u knjigama.. i sultan sulejman naj posteniji sultan bio od svih sultana, vladao je 42 godine zauzeo svet, nikoga nije terao na islam niti takve stvari (jedino zenu koju odabere za… Učitaj dalje »
srpkinja
12/10/2013 15:37
Naša Olivera lazarević je jedna od četiri Bajazitove žene koja je jedina ostala pod pravoslavnom verom i nije promenila ime u muslimansko to govori koliki je uticaj imala na sultana i koliko je on nju ustvari poštovao i voleo. Samim tim je tako pomagamla srpskom narodu. Ne znam zašto bi se onda Lazar prevrtao u grobu kada se ona žrtvovala… Učitaj dalje »
dijana
14/11/2014 13:11

olivera sa bajazitom nije imala potomstva.tako da to nema veze sa sulejmanom

selim
04/05/2013 20:27
Vidim da se istorije mimoilaze,Po jednima on nije on,a opet po drugima on jeste on ali nije njihov nego nas. Trebate znati da Srbi i Turci posle kosovske bitke pa sve do 1911 godine nisu nikad ratovali. Kad su Turci osvojili  Beograd,osvojili su ga od Madzara. To znaci da su Oslobodili beograd i dali ga Srbima koji su ratovali na… Učitaj dalje »
Neko
11/03/2012 00:47

….umesto PRVA Srpska,vec ih zovu Prva Turska ….

evrici
11/03/2012 00:53

ljudi gledaju seriju radi prelijepih zena,ekstravagantnog nakita, koga zanima istorija

maruska
11/03/2012 00:57

MISLIM DA SU U SERIJI VISE HTELI DA PRIKAZU DESAVANJA U HAREMU NEGO DA SE BAZIRAJU NA DOGADJAJIMA VEZANIM ZA OSVAJANJA.

chammak challo
18/04/2012 00:43

slazem se u potpunosti sa tobom..cijela serija je o ljubavi sulejmana i hurem i intrigama na dvoru

sloba
29/06/2012 23:10

bravo Maruska

www
11/03/2012 00:58

WELCOME IN SRBISTAN…

niki
11/03/2012 01:01
Muka mi je od turskih serija,i ovo e lukavo smisljeno da nam se ispira mozak i truje narod.To e bolest imati harem zena koje samo radjaju,radjaju i tako hiljadama godina.EEEEEEEEE a zaboravili Srbi kako su majkama otimali musku decu i pretvarali u janicare.Sramota je ovo ljudi,sta je i od kada je nas narod ovako gledao na islam.Dosla su cudna vremena… Učitaj dalje »
realistkinja
23/03/2012 13:32

pa ti lepo gledaj nesto drugo ko ti brani

Titi
13/01/2013 08:49
Za Janicare, oni postoje i danas samo sto su u drugoj uniformi svjeskih sila pa to nikome ne smeta. Naprotiv otimamo se kako bi sluzili nato packtu, ali to nikome ne smeta. A sto se tice drugih obaveza koji su nasi imali prema Osmanlijama nisu nisto veci od danasnjih poreskih obaveza koi smo duzni da placamo drzavi u kojoj zivimo.… Učitaj dalje »
melani
11/03/2012 01:04

ne pratim seriju ali sam malo procitala o njoj..i koliko sam citala turci su se bunili oko ove serije jer predstavljaju njihovog vodju ovako tipa pun harem i to..i u sustini serija je i napravljena da se prikaze zivot u raskosnom haremu a ne njegova osvajanja

wpDiscuz