Uskoro spomenik Tošetu Proeskom!

 

Pet godina posle smrti balkanske pop zvezde Tošeta Prosekog, uprkos finansijskim teškoćama, Vlada Makedonije će ipak pomoći u uređenju njegovog počivališta na groblju Gumenje iznad Kruševa, najavljeno je u Skoplju.
Prilikom rebalansa budžeta, proletos je odlukom parlamenta izbrisana stavka kojom je bilo predviđeno izdvajanje milion denara (evro vredi 61,50 denara), namenjenih za podizanje spomen-obeležja i uređenje grobnog mesta Tošeta Proeskog. Međutim, prema medijskim najavama, sada se iz vladinih izvora potvrđuje da će se, u dogovoru sa porodicom nastradalog pevača, ipak, pronaći sredstva za uređenje Tošetovog groba.
Iz resornog Ministarstva transporta i veza, kako je objavljeno, “koje se pojavljuje kao posrednik između porodice Proeski i države”, uveravaju da će “Toše dobiti grobno mesto isto kao makedonski revolucionar Pitu Guli, u mermeru po izboru porodice”. To je dogovoreno za vreme nedavne posete resornog ministra Mileta Janakieskog porodici Proeski u Kruševu.
Direktor Fondacije “Toše Proeski”, Slaven Ristevski, zet pokojnog pevača, izjavio je da očekuje da država ipak pronađe rešenje i pomogne izgradnju spomen-obeležja u Kruševu. Kaže da ‘čekanja više nema’ – u oktobru se navršava pet godina od smrti Tošeta Proeskog, a na njegovom počivalištu još uvek nema spomen-obeležja.
Na osnovu zahteva javnosti i činjenice da je Toše Proeski posthumno proglašen za zaslužnog građanina Makedonije, u Sobranju (skupštini) Makedonije 2008. doneta je odluka za podizanje memorijalnog spomenika pevaču u Kruševu – u roku od dve godine. No, zbog nekih nerešenih imovinsko-pravnih problema, kako podsećaju mediji u Skoplju, ‘novom skupštinskom odlukom taj rok je produžen do 2012. godine’.
Izvor: Novosti

Sortiranje:   najnoviji | najstariji | najviše glasova
S DE
23/08/2012 00:10

Kakav cirkus oko spomenika…. 🙁 Toske to nije nicim zasluzio, naprotiv …
Volim-o te Andjele …

usa
23/08/2012 08:02

Nemojte tako… kad bi samo videli kakav su spomenik podigli Tose-tu u sredini Skoplja, u samom centru, na mostu, visok oko 2m, ostali bez daha. Tose nije zaboravljen, to je sigurno. Sredice i njegov grob, sigurno. Evo i linkovi slika:

http://www.build.mk/?p=17581

S DE
23/08/2012 09:29

@usa – Hvala za Link
Prelepo …

Lerin
23/08/2012 12:53

POSLE TOSE MOJ ZIVOT NIJE ISTI ON JE PRIMER KAKO TREBA DA BUDE JEDAN COVEK POMAGAO JE SVIMA I ZA SEBE JE OSTAVIO PUNO HITOVA DA NE PRICAM O TOSETU DAJE MOGLA BIH CELA KNJIGA DA NAPISEM A STA SE TICE SPOMENIKA NEMAJU PARE ZATO STO IH STAVJAJU U SVOJ DZEB ETO ZATO NEMAJU@

tajna
23/08/2012 14:35

Zauvijek u srcu….Zaduzio si Balkan, svi te volimo i krademo od zaborava….

Tanja lazarević
21/02/2013 13:09
toše je bio i ostaće jedno veliko ime i anđeoski glas i mislim da su novine tako ogriješile i dušu i oskrnavile njegov grob,život,pjesmu i porodicu svojim glupim natpisima,izmišljenim intervjuima i skandalima oko smrti,djevojke,stana i svega što se dešavalo oko njega da je to strašno. Mislim da jedna ljudska veličina poput njega nije to zaslužio i neka je na sramotu… Učitaj dalje »
wpDiscuz