Uskoro spomenik Tošetu Proeskom!

 

Pet godina posle smrti balkanske pop zvezde Tošeta Prosekog, uprkos finansijskim teškoćama, Vlada Makedonije će ipak pomoći u uređenju njegovog počivališta na groblju Gumenje iznad Kruševa, najavljeno je u Skoplju.
Prilikom rebalansa budžeta, proletos je odlukom parlamenta izbrisana stavka kojom je bilo predviđeno izdvajanje milion denara (evro vredi 61,50 denara), namenjenih za podizanje spomen-obeležja i uređenje grobnog mesta Tošeta Proeskog. Međutim, prema medijskim najavama, sada se iz vladinih izvora potvrđuje da će se, u dogovoru sa porodicom nastradalog pevača, ipak, pronaći sredstva za uređenje Tošetovog groba.
Iz resornog Ministarstva transporta i veza, kako je objavljeno, “koje se pojavljuje kao posrednik između porodice Proeski i države”, uveravaju da će “Toše dobiti grobno mesto isto kao makedonski revolucionar Pitu Guli, u mermeru po izboru porodice”. To je dogovoreno za vreme nedavne posete resornog ministra Mileta Janakieskog porodici Proeski u Kruševu.
Direktor Fondacije “Toše Proeski”, Slaven Ristevski, zet pokojnog pevača, izjavio je da očekuje da država ipak pronađe rešenje i pomogne izgradnju spomen-obeležja u Kruševu. Kaže da ‘čekanja više nema’ – u oktobru se navršava pet godina od smrti Tošeta Proeskog, a na njegovom počivalištu još uvek nema spomen-obeležja.
Na osnovu zahteva javnosti i činjenice da je Toše Proeski posthumno proglašen za zaslužnog građanina Makedonije, u Sobranju (skupštini) Makedonije 2008. doneta je odluka za podizanje memorijalnog spomenika pevaču u Kruševu – u roku od dve godine. No, zbog nekih nerešenih imovinsko-pravnih problema, kako podsećaju mediji u Skoplju, ‘novom skupštinskom odlukom taj rok je produžen do 2012. godine’.
Izvor: Novosti

Komentari6 komentara

 1. Kakav cirkus oko spomenika…. :( Toske to nije nicim zasluzio, naprotiv …
  Volim-o te Andjele …

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Nemojte tako… kad bi samo videli kakav su spomenik podigli Tose-tu u sredini Skoplja, u samom centru, na mostu, visok oko 2m, ostali bez daha. Tose nije zaboravljen, to je sigurno. Sredice i njegov grob, sigurno. Evo i linkovi slika:

  http://www.build.mk/docs/users/1/Infrastruktura/Gradska%20infrastruktura/Mostovi/Most%20na%20umetnosta/Most%20na%20umetnosta%200604.jpg

  http://www.build.mk/docs/users/1/Infrastruktura/Gradska%20infrastruktura/Mostovi/Most%20na%20umetnosta/Most%20na%20umetnosta%200603.jpg

  http://www.build.mk/?p=17581

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. POSLE TOSE MOJ ZIVOT NIJE ISTI ON JE PRIMER KAKO TREBA DA BUDE JEDAN COVEK POMAGAO JE SVIMA I ZA SEBE JE OSTAVIO PUNO HITOVA DA NE PRICAM O TOSETU DAJE MOGLA BIH CELA KNJIGA DA NAPISEM A STA SE TICE SPOMENIKA NEMAJU PARE ZATO STO IH STAVJAJU U SVOJ DZEB ETO ZATO NEMAJU@

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Zauvijek u srcu….Zaduzio si Balkan, svi te volimo i krademo od zaborava….

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Tanja lazarević

  toše je bio i ostaće jedno veliko ime i anđeoski glas i mislim da su novine tako ogriješile i dušu i oskrnavile njegov grob,život,pjesmu i porodicu svojim glupim natpisima,izmišljenim intervjuima i skandalima oko smrti,djevojke,stana i svega što se dešavalo oko njega da je to strašno. Mislim da jedna ljudska veličina poput njega nije to zaslužio i neka je na sramotu svima koji su to činili bez mozga,o je jedan anđeo koga svi treba da slavimo bez obzira na vjeru,narodnost,nacinalizam nazovite to kako hoćete,ja sam ga dož
  ivljavala kao svog najrođenijeg.

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0