Sinolička Trpkova: Sa Kustom se nisam ni čula ni videla posle filma

Članak objavljen: 05.09.2010 u 11:50 časova

Kultni film Emira Kusturice „Dom za vešanje“ vinuo je među zvezde Davora Dujmovića, legendarnog Perhana, i njegovu partnerku Sinoličku Trpkovu, koja je igrala njegovu ljubav života Azru. Od prvog prikazivanja filmskog remek-dela prošle su 22 godine, Dujmović je nesrećno okončao život, a Sinolička je nestala sa javne scene. Ona danas živi u Skoplju sa suprugom, Holanđaninom Marselom, i dvoje dece, ćerkom Leonom i sinom Meglenom. Radi kao docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, na predmetu gluma ispred televizijske i filmske kamere. Jedno vreme imala je i svoju televizijsku emisiju „Alarm“, a nedavno je snimila i omnibus „Neke druge priče“, film sastavljen od pet priča, koje su režirale rediteljke sa prostora bivše Jugoslavije. Sa nostalgijom se seća nekadašnje države i dana kada je zahvaljujući jednoj ulozi preko noći postala filmska zvezda.
“Taj film je presudan u mojoj karijeri, pošto je bio i poslednji takvog tipa. Zauvek mi je promenio život. Međutim, snimljen je kada je već počeo raspad Jugoslavije i kada se u mom privatnom životu desila nesreća. Majka mi je nekoliko dana posle premijere u Skoplju poginula u automobilskoj nesreći. Bila sam mlada, verovatno ne i dovoljno snažna da se nosim s tom situacijom i da nakon toga kao glumica izađem van granica zemlje. Imala sam nekoliko prilika za to, međutim, nisam ih iskoristila. Radila sam, na primer, dva filma u austrijskoj produkciji, ali uvek sam se nakon odrađenog posla vraćala kući i nikad nisam dobila veću filmsku šansu od ‘Doma za vešanje’, ali moram priznati da se nisam ni trudila”, kaže glumica u razgovoru za "Alo!" i dodaje da je lik Azre i danas prati. “Koliko to patetično i smešno zvuči… Zauvek je ostala moja duboka vera u istinu i ljubav i ništa nije pomutilo moje verovanje u iskonske vrednosti. Imam 45 godina i ponekad mislim da sam već dva života proživela, te da upravo počinjem treći. Svako ima svoju Azru u sebi! Svako od nas je izložen iskušenjima i strahu da će je izgubiti. Ja je nisam izgubila, a ni ona mene”, tvrdi Sinolička, koja se posle snimanja filma nikada nije ponovo srela sa slavnim rediteljem.” Posle ‘Doma za vešanje’ nisam se videla ni čula sa Kusturicom. Ipak, i danas svojim studentima prepričavam anegdote sa snimanja i utiske o tome kako je raditi sa takvim umetnikom”, kaže Trpkova, koja se sa često seti i kolege Davora Dujmovića, koji se pre deset godina obesio u Sloveniji.

Mnogi i danas tvrde da je razlog to što je imao problema s narkoticima. “S Davorom sam se videla nekoliko puta na festivalima i vrlo malo smo pričali o toj temi. Ipak, ostajem pri tome da je on jedna od mnogih žrtava celog tadašnjeg sistema. Neko živi stotinu godina i ništa ne uradi ni za sebe, ni za svoje, ni za čovečanstvo, a neko živi samo 20 godina i uđe u istoriju. Za mene će Davor uvek biti živ”, tvrdi Sinolička koja u poslednje vreme svoju oazu i mir nalazi u toplom porodičnom domu. “U ovom trenutku se odmaram i ne radim ništa posebno. Osim što imam obavezu, koja je isto veštački nametnuta od našeg (ne)sistema, da postanem magistar, da bih zadržala radno mesto. U međuvremenu nalazim najveće zadovoljstvo u kuhinji, s decom i suprugom. Njima sam potrebna i oni najbolje znaju da iskoriste moje kvalitete, a pri tom sam i ja srećna”. Glumica poslednjih meseci provodi vodeći računa i o svom zdravlju jer joj je otkriveno retko oboljenje. “Lično, živela sam zdrav život i bavila se sportom, ali ipak, pre pola godine dijagnostikovana mi je vrlo retka autoimuna bolest i još prolazim kroz veoma težak period… Nisam je odabrala, ali moj senzibilitet i način življenja, te društvene okolnosti, svakako su mi odredili ‘buduću drugaricu’", kaže Trpkova.

 

Izvor: “Alo!”

Povezane vesti:

Marta Savić: Mile ne voli i neće da ide samnom u emisije!
Ava Karabatić: Besplatan i spontan seks je najlepši!
Milica Pavlović: Prihvatam da mi Miloš Biković napravi kupku!
Nemanja Stevanović zbog bolova završio u bolnici!

3 komentara

 1. Unesite ime: je ostavio komentar 05/09/2010 u 18:42

  Retko fina, iskrena i draga osoba, koja zraci pozitivnom energijom.

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Unesite ime: je ostavio komentar 05/09/2010 u 20:31

  Jest bio popularan taj film onda..secam se kako je bioskop bio pun par nedelja..steta sto nije nastavila dalje da snima,i da je Perhan bio ziv mislim da bi u mnogim filmovima do sada igrao.

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Unesite ime: je ostavio komentar 06/09/2010 u 06:34

  Eto… sta vam fali da nas obradujete ponekad ovako lijepim tekstom?
  Da pisete o ljudima vrijednim paznje i postovanja. Vidite da znate, mozete i umijete. Bravo za SVET.

  A ne da nas bombardujete s*anjima o milosu bojanicu i ostalim luzerima kojima je u zivotu jedini uspjeh sto s*ru u zlatnim wc soljama i nose firmirane gace.

  Dajte jos ovako lijepih tekstova, plizzzzz

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

Ostavi komentar

GreskaGoogle Analytics Popular Posts Alert :
Unknown error:
exception 'Exception' with message 'QUERY:?ids=ga:12212591&dimensions=ga:hostname,ga:pagePath&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga%3ApagePath%3D%7E%5E%2F%28clanak%7Cnajnovije-vesti%7Ctop-vesti%7Cplaneta%7Cpokojna-mileva-ako-me-razumete%7Ckultura%7Chronika%7Cstrane-vesti%29%3Bga%3ApagePath%21%40galerija&start-date=2015-02-22&end-date=2015-03-01&start-index=1&max-results=7&prettyprint=false&key=AIzaSyDFto6hDJkqBpPrnC1oY3RM0ENLaRNA2yA' in /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/plugins/google-analytics-popular-posts/gapi.class.php:221 Stack trace: #0 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/plugins/google-analytics-popular-posts/google-analytics-popular-posts.php(503): gapi->requestReportData('12212591', Array, Array, Array, 'ga:pagePath=~^/...', '2015-02-22', '2015-03-01', 1, '7') #1 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/plugins/google-analytics-popular-posts/google-analytics-popular-posts.php(377): GoogleAnalyticsPopularPosts_widget_output(false, 7) #2 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/widgets/right_news.html(72): GoogleAnalyticsPopularPosts_view() #3 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/single_vesti.php(154): include('/srv/netmedia/s...') #4 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/functions.php(331): include('/srv/netmedia/s...') #5 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/single.php(1): get_custom_post() #6 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-includes/template-loader.php(74): include('/srv/netmedia/s...') #7 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-blog-header.php(16): require_once('/srv/netmedia/s...') #8 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/index.php(17): require('/srv/netmedia/s...') #9 {main}