Sinolička Trpkova: Sa Kustom se nisam ni čula ni videla posle filma

Članak objavljen: 05.09.2010 u 11:50 časova

Kultni film Emira Kusturice „Dom za vešanje“ vinuo je među zvezde Davora Dujmovića, legendarnog Perhana, i njegovu partnerku Sinoličku Trpkovu, koja je igrala njegovu ljubav života Azru. Od prvog prikazivanja filmskog remek-dela prošle su 22 godine, Dujmović je nesrećno okončao život, a Sinolička je nestala sa javne scene. Ona danas živi u Skoplju sa suprugom, Holanđaninom Marselom, i dvoje dece, ćerkom Leonom i sinom Meglenom. Radi kao docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, na predmetu gluma ispred televizijske i filmske kamere. Jedno vreme imala je i svoju televizijsku emisiju „Alarm“, a nedavno je snimila i omnibus „Neke druge priče“, film sastavljen od pet priča, koje su režirale rediteljke sa prostora bivše Jugoslavije. Sa nostalgijom se seća nekadašnje države i dana kada je zahvaljujući jednoj ulozi preko noći postala filmska zvezda.
“Taj film je presudan u mojoj karijeri, pošto je bio i poslednji takvog tipa. Zauvek mi je promenio život. Međutim, snimljen je kada je već počeo raspad Jugoslavije i kada se u mom privatnom životu desila nesreća. Majka mi je nekoliko dana posle premijere u Skoplju poginula u automobilskoj nesreći. Bila sam mlada, verovatno ne i dovoljno snažna da se nosim s tom situacijom i da nakon toga kao glumica izađem van granica zemlje. Imala sam nekoliko prilika za to, međutim, nisam ih iskoristila. Radila sam, na primer, dva filma u austrijskoj produkciji, ali uvek sam se nakon odrađenog posla vraćala kući i nikad nisam dobila veću filmsku šansu od ‘Doma za vešanje’, ali moram priznati da se nisam ni trudila”, kaže glumica u razgovoru za "Alo!" i dodaje da je lik Azre i danas prati. “Koliko to patetično i smešno zvuči… Zauvek je ostala moja duboka vera u istinu i ljubav i ništa nije pomutilo moje verovanje u iskonske vrednosti. Imam 45 godina i ponekad mislim da sam već dva života proživela, te da upravo počinjem treći. Svako ima svoju Azru u sebi! Svako od nas je izložen iskušenjima i strahu da će je izgubiti. Ja je nisam izgubila, a ni ona mene”, tvrdi Sinolička, koja se posle snimanja filma nikada nije ponovo srela sa slavnim rediteljem.” Posle ‘Doma za vešanje’ nisam se videla ni čula sa Kusturicom. Ipak, i danas svojim studentima prepričavam anegdote sa snimanja i utiske o tome kako je raditi sa takvim umetnikom”, kaže Trpkova, koja se sa često seti i kolege Davora Dujmovića, koji se pre deset godina obesio u Sloveniji.

Mnogi i danas tvrde da je razlog to što je imao problema s narkoticima. “S Davorom sam se videla nekoliko puta na festivalima i vrlo malo smo pričali o toj temi. Ipak, ostajem pri tome da je on jedna od mnogih žrtava celog tadašnjeg sistema. Neko živi stotinu godina i ništa ne uradi ni za sebe, ni za svoje, ni za čovečanstvo, a neko živi samo 20 godina i uđe u istoriju. Za mene će Davor uvek biti živ”, tvrdi Sinolička koja u poslednje vreme svoju oazu i mir nalazi u toplom porodičnom domu. “U ovom trenutku se odmaram i ne radim ništa posebno. Osim što imam obavezu, koja je isto veštački nametnuta od našeg (ne)sistema, da postanem magistar, da bih zadržala radno mesto. U međuvremenu nalazim najveće zadovoljstvo u kuhinji, s decom i suprugom. Njima sam potrebna i oni najbolje znaju da iskoriste moje kvalitete, a pri tom sam i ja srećna”. Glumica poslednjih meseci provodi vodeći računa i o svom zdravlju jer joj je otkriveno retko oboljenje. “Lično, živela sam zdrav život i bavila se sportom, ali ipak, pre pola godine dijagnostikovana mi je vrlo retka autoimuna bolest i još prolazim kroz veoma težak period… Nisam je odabrala, ali moj senzibilitet i način življenja, te društvene okolnosti, svakako su mi odredili ‘buduću drugaricu’", kaže Trpkova.

 

Izvor: “Alo!”

Povezane vesti:

I ona se pohvalila savršenim trbušnjacima!
Natalija Dević promovisala svoj treći roman “Žena sa crnim šeširom”
Miroslav Ilić za SCANDAL! Ja sam prvi napunio Arenu, sada neka se dokazuju!
Ovoj kuci se ne sviđa kako peva Keba!

3 komentara

 1. Unesite ime: je ostavio komentar 05/09/2010 u 18:42

  Retko fina, iskrena i draga osoba, koja zraci pozitivnom energijom.

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Unesite ime: je ostavio komentar 05/09/2010 u 20:31

  Jest bio popularan taj film onda..secam se kako je bioskop bio pun par nedelja..steta sto nije nastavila dalje da snima,i da je Perhan bio ziv mislim da bi u mnogim filmovima do sada igrao.

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Unesite ime: je ostavio komentar 06/09/2010 u 06:34

  Eto… sta vam fali da nas obradujete ponekad ovako lijepim tekstom?
  Da pisete o ljudima vrijednim paznje i postovanja. Vidite da znate, mozete i umijete. Bravo za SVET.

  A ne da nas bombardujete s*anjima o milosu bojanicu i ostalim luzerima kojima je u zivotu jedini uspjeh sto s*ru u zlatnim wc soljama i nose firmirane gace.

  Dajte jos ovako lijepih tekstova, plizzzzz

  Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

Ostavi komentar