Džoni Štulić: Josipa je za narodnjake, Bora Čorba me iskulirao

Članak objavljen: 25.11.2010 u 13:33 časova

Čak četrnaest knjiga koje je prošlog meseca, u izdanju beogradske izdavačke kuće “Plato Books”, u jednom dahu objavio Branimir Džoni Štulić, frontman legendarne “Azre” koji godinama živi u Holandiji, osim prevoda i duhovitih prepeva antičkih klasika svetske književnosti i istoriografije, donosi i brojne autobiografske delove u kojima muzičar govori o svojim kolegama sa estrade bivše Jugoslavije. Preciznije, o bivšim kolegama sa ondašnjih pozornica, ali i nekim zvezdama današnje scene, Džoni govori u “Smijurijadi” (dopunjena verzija “Smijurije u mjerama” iz 2005.), zatim u “Zborniku” kao i u knjizi “Kali Juga”. Osim o kolegama sa kojima je svirao (bubnjar Boris Leiner, gitarista Jurica Pađen) u različitim postavama “Azre”, odnosno "Sevdah Shuttle Balkan Banda", Džoni se dotiče i Husa iz “Parnog valjka”, Josipe Lisac, Ede Maajke, Bajage, Dejana Cukića, Gorana Bregovića, Bore Đorđevića, Caneta iz “Partibrejkersa”, Ramba Amadeusa
O JOSIPI LISAC
Josipa Lisac je rođena narodna pevačica. Stvarno je šteta što je zabavnu muziku odabrala. Pošto ima jači glas od Toma Džonsa, a bosanske pesme su kao stvorene za nju. Da je njih pevala bliže izvorniku, ali sa odmakom zabavnog štiha, puno bi bolje prošla nego ovako kad zavija (“Kali Juga”).
O EDI MAAJCI
Edo Majka na nekoliko mesta pevuši što je u rep muzici ravno revoluciji. Utoliko je zdrav i napredan. Nije lako Drinu ispravljati (“Kali Juga”).
O BORI ČORBI
Ja mislim da sezonu ’87-88. nije bolji bend svirao, to jest fudbalskim rečnikom – osvojismo Kup šampiona. Ako već Interkontinentalni nije držan, "Čorba" je na Univerzijade ’87. na Maksimiru moćno zvučala. Moguće im je to najbolji koncert u karijeri bio ampak jednu jedinu pesmu koja se trezno svirati može nije Bora napravio, pojma nemam zašto (“Smijurijada”).
O BORI ČORBI (2)
Hteli doručkovati vani i vidimo na drugoj strani kako Bora Čorba takođe negde pali sa gitarama i svojtom. Ja mu doviknem, a on se gluv napravi pošto sam u jednom novinskom intervjuu rekao kako me kao "Stonsi" "Bitlse" prati (“Smijurijada”).
O KRITICI
Najgora kritika koju sam dobio, a stvarno, je konkurencija bila vredna spomena potiče iz ’84. posle srastanja obožavalac moje muzike, a nikako recitacije kaže Štuliću uzmi nož i kolji, ne davi više ako Boga znaš. Posle toga sam doista propevao… (“Smijurijada”).
O KONCERTIMA: BEOGRAD, ZAGREB, SPLIT
Najbolje sam nastupe imao u Beogradu. Meni je to bilo kao na Vembli stadionu. Međutim dva savršena vrhunca behu svirke petog dana nedelje u Kulušiću oktobarskog petka ’81. i potom oktobra ’87. na Gripama u Splitu (“Smijurijada”).

Izvor: “Slobodna Dalmacija”

Povezane vesti:

Brenin i Bobin sin ostao švorc!
Ivan Ivanović: Nije džentlmenski tući žene! Živeo Džastin Biber!
Žiri “Pinkovih zvezdica” đuskao uz Todora
“Pinkove zvezdice”: Takmičenje napustili Nejaz i Valentina

1 Komentar

  1. maja je ostavio komentar 25/11/2010 u 15:26

    LEGENDA!!!

    Sviđa mi se komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

Ostavi komentar

GreskaGoogle Analytics Popular Posts Alert :
Unknown error:
exception 'Exception' with message 'QUERY:?ids=ga:12212591&dimensions=ga:hostname,ga:pagePath&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga%3ApagePath%3D%7E%5E%2F%28clanak%7Cnajnovije-vesti%7Ctop-vesti%7Cplaneta%7Cpokojna-mileva-ako-me-razumete%7Ckultura%7Chronika%7Cstrane-vesti%29%3Bga%3ApagePath%21%40galerija&start-date=2015-02-21&end-date=2015-02-28&start-index=1&max-results=7&prettyprint=false&key=AIzaSyDFto6hDJkqBpPrnC1oY3RM0ENLaRNA2yA' in /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/plugins/google-analytics-popular-posts/gapi.class.php:221 Stack trace: #0 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/plugins/google-analytics-popular-posts/google-analytics-popular-posts.php(503): gapi->requestReportData('12212591', Array, Array, Array, 'ga:pagePath=~^/...', '2015-02-21', '2015-02-28', 1, '7') #1 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/plugins/google-analytics-popular-posts/google-analytics-popular-posts.php(377): GoogleAnalyticsPopularPosts_widget_output(false, 7) #2 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/widgets/right_news.html(72): GoogleAnalyticsPopularPosts_view() #3 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/single_vesti.php(154): include('/srv/netmedia/s...') #4 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/functions.php(331): include('/srv/netmedia/s...') #5 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-content/themes/svet/single.php(1): get_custom_post() #6 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-includes/template-loader.php(74): include('/srv/netmedia/s...') #7 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/wp-blog-header.php(16): require_once('/srv/netmedia/s...') #8 /srv/netmedia/svet/svet.rs/httpdocs/index.php(17): require('/srv/netmedia/s...') #9 {main}