Vašar u Srbiji: Alkohol, pečenje, ringišpil i naravno Vendi!

6
Na Svetog Iliju se na kosmajskim Tresijama održava najveći vašar u severnom delu Šumadije. Jednu polovinu ukupnog broja posetilaca čine stanovnici sela i palanki od Sopota do Kragujevca, a drugu – Beograđani.
Svaki je vašar u Srbiji priča za sebe, ali znalci u njima prepoznaju neke zajedničke crte. Uzmimo samo one letnje za primer: petrovski panađuri (12. jul) pršte od optimizma zbog leta koje predstoji; velikogospojinski (28. avgust) obojeni su pomirenošću sa sudbinom, a ubistva na njima mučka su i smišljena… Na saborima na Svetog Iliju, opet, nož se poteže u afektu, veseli se preterano a pesme su inadžijske – što je sve posledica slutnje da smo i ovo leto protraćili.
Od Svetog Ilije sunce sve milije, kaže narod, a turističke agencije spuštaju cene za samce koji ni ovog jula nisu našli para.
Preksinoć je avalski put od prestonice nam do Sopota bio zakrčen vozilima koja su se uputila na Kosmaj. Tridesetogodišnjaci u polo majicama, i njihove lepše polovine u tankim haljinama, preplanuli od grčkog sunca, zavirivali su pod šatre i prebirali po liciderskim srcima, a onda kupovali otrovnozelenu šećernu vunu i slikali se ispred ringišpila.
Cenovik u šatrama bio je pojednostavljen: kafa 100, vino 1.000 dinara, sve ostalo – pivo, žestoka pića, sokovi – 200. Kafedžije su procenile da narod nema para, pa nisu menjale prošlogodišnje cene.
Đilkoši u jeftinim razdrljenim košuljama trošili su pare uz muziku pevača čije su fotografije na plakatima bile starije od polugolih plesačica. Njihove štikle uplitale su se u travu, pa su posrtale i pridržavale se za ramena gostiju. Crven u licu, a još mlad, zavijao je: “Jesen prođe, ja se ne oženih…”, uvlačio hiljadarku u gaćice crnokose koja je plesala u nekom svom, brzom ritmu, i neprestano povlačila brushalter naviše. Ostali iz društva sa nepomućenim mirom ispijali su svoja piva ne dozvoljavajući konobaru da odnese prazne flaše. Da svi vide koliko mogu da popiju i koliko mogu da plate…
Na vašaru se, naravno, i trguje. Na tezgama, ili sa šatorskih krila razapetih na tlu, može da se kupi sve što živoj duši treba, ali pođimo redom. Od hrane za telo tu je bilo: pečenja raznog, pljeskavica, kobasica; kolača; lubenica; bombona svilenih, ljutih, mentol, šarenih; orasnica, susam-štapića, sladoleda, lizalica u obliku srca… i pomenute šećerne vune u raznim bojama. Za na glavu šeširi, slamnati, od kepera, i teksasa; naočare za sunce, i sa dioptrijom; pa veš, pantalone raznih dužina, i za na pete patike raznih marki i papuče.
Za dušu: diskovi sa raznom muzikom, i umetničke slike sa zelenim jezerima, velikim jelenima i rumenim zalascima sunca. Klasifikaciji se opiru kapije od kovanog gvožđa, traktorske gume, drvena burad, kazani za rakiju i prohrom rezervoari za mleko… sve uredno poređano na ugaženoj travi. I naravno, vašarski hit: nekakve svetleće kugle što, izbačene iz praćke, lete visoko i sporo padaju…
Neizostavni deo vašarskog folklora su bokserska kruška za odmeravanje snage, pa šatra pod kojom se krpenim loptama gađa piramida od prevrnutih čaša, a za nagradu dobija plastična ruža… i ringišpil. Momci su u vazduhu grabili sedišta devojaka i vitlali ih i upredali lance, kao da nikad nisu čitali novine i nisu čuli za vic o Fati iz Fojnice, a devojke su vrištale… Sto dinara dva minuta, pa opet.
Posle ponoći, na dva-tri kilometra od vašarišta, jedan je auto sleteo sa puta. Devojke u letnjim haljinama stajale su u svetlu farova, dok su muškarci zagledali točkove upale u jarak.
Beogradađni…

1

2

3

4

5

Izvor: Blic
Foto: N. Marković